donderdag 8 januari 2015

Ontgiften | Voetenbad à la Nina ;)

Eindelijk heb ik iets ontdekt waar ik baat bij heb, namelijk ontgiftende voetenbaden met bentonietklei, magnesiumvlokken en zuiveringszout.Ik ben begonnen met voetenbaden met 3 geneeskrachtige ingrediënten en ik geloofde het eerst zelf bijna niet! Na beide voetenbaden had ik urenlang minder heftige hoofdpijn, minder last van prikkels en iets meer spierkracht! Ik heb na het eerste voetenbad wel 2 weken gewacht voor ik het nog eens probeerde, maar ik merkte ook na het tweede voetenbad weer duidelijk verbetering!

Ik kon door de uitputting, zenuwpijnen en spierzwakte niet meer lopen en ook na de badjes voelde ik me nog erg zwak, maar inmiddels, na een maand lang tweemaal daags voetenbaden heb ik geen pijnmedicatie meer nodig en kan ik zelfs weer kleine stukjes lopen, van de bank naar de wc bijvoorbeeld. :)

Er kunnen heel veel ingrediënten in, zolang het maar ontgiftend werkt en voedingsstoffen bevat, maar ik heb zelf het meeste baat bij de combinatie van bentonietklei, zuiveringszout en magnesiumchloride.


 • Bentonietklei
Bentoniet is een kleisoort met vulkanische oorsprong. De klei werkt zeer absorberend en wordt al eeuwenlang gebruikt om toxines, schadelijke bacteriën, schimmels en andere onzuiverheden uit het lichaam te verwijderen. Deze stoffen hebben een positieve lading en bentoniet is juist negatief geladen. Dit zorgt er voor dat alles met een positieve lading als door een magneet wordt aangetrokken en geabsorbeerd door de klei. Ook heeft de klei een ontzurend effect, waardoor verzuring in spieren, organen en weefsels wordt tegen gegaan. Ook effectief bij ontstekingen, overprikkeling, pijn, slapeloosheid, darmklachten, enz.


“Klei zoekt plaatsen op 
waar iets hapert en herstelt deze. 
Zowel uitwendig als inwendig.


Uitwendig
Je kunt klei uitwendig gebruiken, opgelost in een voetenbad of gemengd met wat water tot een huidmasker.
Bij uitwendig gebruik zal de klei schadelijke stoffen in de bloedbaan via de poriën / zweetklieren uit het lichaam verwijderen. Ook de huid zal na het verwijderen van de bentonietklei heel grondig gereinigd zijn en zachter aanvoelen. Aanbrengen op de voetzolen om te ontgiften of op de plaats van irritatie/pijn/ontsteking voor verlichting van de klachten. Gebruik de kleimaskers / voetenbaden het beste vóórdat je medicatie inneemt.

Inwendig
Je kunt klei ook oplossen in water en opdrinken. Op deze manier worden schadelijke stoffen uit het bloed gefilterd, via lever, gal en nieren afgevoerd en vervolgens via blaas en darmen uitgescheiden. Klei heeft een geneeskrachtig effect op de darmen, maar wanneer de uitscheidingsorganen al overbelast zijn is een voetenbad of huidmasker beter om mee te starten.

Wie darmspoelingen doet om het lichaam te helpen herstellen, kan ook een theelepel klei toevoegen aan het spoelwater.

Ook ontgiften via de slijmvliezen middels een mondspoeling is een goede optie, door de mond regelmatig een aantal minuten te spoelen met een slok kleiwater. Dit doe je het beste vóór de maaltijd en ook weer vóórdat je medicatie inneemt.

Belangrijk
Er zijn oneindig veel weetjes over de klei, het is belangrijk om alle tips voor gebruik door te lezen, zodat je weet wanneer je de klei beter wel en niet kunt gebruiken.
Lees alle informatie in het artikel:
'De geneeskracht van klei'


 • Zuiveringszout

Zuiveringszout (natriumbicarbonaat, baking soda, maagzout) heeft ook ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het werkt zuiverend, ontzurend, ontstekingsremmend, ontgiftend, pijnstillend, bacteriedodend, ontspannend, verzachtend, enz.
HIER vind je meer tips voor het gebruik van zuiveringszout.


 • Magnesiumchloride
Magnesiumchloride helpt bij het ontgiften, versterkt de werking van de endorfinereceptoren, verlaagt pijn- en stressgevoeligheid en werkt ontspannend op spieren, gewrichten en zenuwstelsel.
Het schijnt ook bij reuma en fibromyalgie een zeer gunstig effect te hebben.
Opgelost in water wordt magnesium het beste opgenomen door de huid. (Een prikkend effect geeft een groot tekort aan.)
Hier vind je meer informatie over magnesium.

Epsomzout?
Sommige mensen gebruiken ook Epsomzout (magnesiumsulfaat/bitterzout) in een voetenbad. Dit is een mineraalzout dat een zeer positieve uitwerking kan hebben op het lichaam, maar ik heb zelf geen fijne ervaring met dit zout. Tijdens het gebruik in een voetenbadje kreeg ik een akelig ziek gevoel in mijn lijf en vervolgens had ik hele onrustige nachten en nachtmerries. Dit kan komen door de zwavel (sulfaat) die er in zit, dit kan bij Lyme en ME of een overbelaste lever minder goed worden verwerkt.

Waarom via de voeten?
Ontgiften via de huid is het meest effectief op plekken waar veel zweetklieren zitten. Zorg met warm water of een kruik dat de poriën wijd open gaan staan, zodat de huid flink begint te zweten. Behalve onderaan de voeten zitten er ook op de buik en onder de oksels veel zweetklieren, maar een voetenbad werkt het meest ontspannend en ontprikkelend.

Hoeveelheden
Gebruik maximaal 1 tl kleipoeder in zo warm mogelijk water. Voeg pas na een week ook 1 tl zuiveringszout toe. Weer een week later voeg je ook 1 tl magnesiumvlokken toe (dit is vooral fijn voor het slapen gaan, je wordt er lekker slaperig van). Op deze manier weet je precies welk middel welke reactie geeft (positief of negatief).

De hoeveelheid zout en magnesium kun je langzaam opbouwen naar een eetlepel per keer, maar de hoeveelheid klei blijft maximaal 1 theelepel. Het is belangrijk om de kracht van de klei niet te onderschatten. Als je teveel klei gebruikt komt er meer gif los uit weefsels dan je afgevoerd krijgt en vervolgens voel je je nog zieker dan vóór het voetenbad. Het komt dan op de organen aan om de circulerende gifstoffen alsnog uit het bloed te filteren en af te voeren. Deze organen zijn bij chronische aandoeningen vaak al veel te zwaar belast, waardoor je vergiftigingsverschijnselen krijgt, wat tot verergering van bestaande klachten lijdt. Je kunt per dag 2x 1 theelepel klei gebruiken, dus bijvoorbeeld 2x een voetenbad of 1x een glas kleiwater en 1x een voetenbad of 1x een masker en 1x een voetenbad.

Effect
Merk je in eerste instantie niks, dan heb je de juiste hoeveelheid gebruikt. In dat geval voert je lichaam alle losgemaakte rommel goed af. Dit moet na een maand wel tot klachtenvermindering leiden, met name wanneer je het elke dag rond dezelfde tijd herhaalt.

Merk je juist verergering van klachten, probeer het dan nog eens met een mespuntje kleipoeder en bouw dit - als het goed gaat - langzaam op naar een theelepel. Of probeer in plaats van een voetenbad eens kleiwater te drinken. Blijven de klachten ook bij een mespuntje verergeren, dan kun je eerst nog een andere kleisoort proberen. Werkt dat ook niet, dan is het lichaam waarschijnlijk niet in staat om goed te ontgiften, dit kan komen door bepaalde genmutaties (MTHFR). Hier zijn speciale behandelingen voor.

Vocht aanvullen
Bereid je goed voor op een ontgifting en zorg dat je voldoende drinkt voor, tijdens en na het ontgiften.
De klei onttrekt veel vocht aan het lichaam, dus je hebt extra vocht nodig om hoofdpijn, uitdroging en verstopping in de darmen te voorkomen. Bij voldoende vochtinname stimuleert klei de nier- en darmfunctie, wat onhandig kan zijn als je net in een voetenbad zit, maar als voordeel heeft dat ook inwendig de gifstoffen sneller worden afgevoerd.
Je verliest ook warmte door het zweten, dus zorg dat je lekker warm blijft om het zweten te bevorderen.

Hoe lang?
Blijf er in zolang je het prettig vind en het water warm aanvoelt. Dit duurt meestal 20 minuten, tenzij je benen en bad afdekt met een deken. In afgekoeld water zweet je niks meer uit, dus hoe langer hoe beter!

Let op:
Heb je last van spataderen, neem dan een handbad of voetmasker in plaats van een voetenbad. Warmte kan spataderen verergeren. Een masker geeft geen problemen. Breng je het masker ook op spataderen aan, kan dit ook de spataderen doen verminderen.Masker
Je kunt de klei direct aan brengen onderop de voeten of daar waar de klacht zit. Doe een (plastic) theelepel bentonietklei in een bakje en voeg een theelepel heet water toe. Goed roeren/prakken en eventueel nog wat water of klei toevoegen.

Smeer de huid in met een spatel of kwast en dek het eventueel af met plastic folie om het zweten te stimuleren. Je kunt het ook lekker warm houden met een kruik, daardoor gaan de poriën goed open staan en kan het masker beter zijn werk doen.

Je kunt het masker op je voeten, je buik of je gezicht aanbrengen en op pijnlijke, ontstoken, jeukende of geïrriteerde plekken, waar het heel zuiverend en herstellend werkt en verlichting geeft bij pijn.
Na 30 minuten verwijder je het masker en reinig je de huid met lauw water.

Een koortsachtige reactie op de huid, na het verwijderen van het masker, laat de toestroom van gifstoffen zien, aangetrokken door de klei. Gebruik in dit geval wat minder de kleipoeder de volgende keer en drink wat kleiwater om ronddwalende gifstoffen na het masker of voetenbad op te vangen, zodat de gifstoffen samen met de klei via het spijsverteringskanaal worden afgevoerd.

Huishoudelijke tip
1. Gooi het voetenbad leeg in het toilet, om verstopping van de gootsteenafvoer te voorkomen en om (de door de klei geabsorbeerde) ziekteverwekkers en gifstoffen in de wasbak te vermijden.

2. Gebruik een lepel van plastic, hout of glas. Metaal beïnvloed de werking van de klei nadelig.

Waar te koop?
In de Online Zeepwinkel kun je zowel klei, magnesium als zout bestellen via onderstaande links. 

Bestellen met 5% korting? Gebruik mijn kortingscode: PP4485NDF

Laat je me weten wat het ontgiften op deze manier voor jou doet?

Liefs,
Nina

94 opmerkingen :

 1. Ik heb de tip van Nina gekregen om bentoniet klei te proberen en eerlijk gezegd ben ik tevreden! Ik kreeg meer energie en het hielp erg goed bij hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn. Wel opletten dat je goed drinkt en hou er rekening mee dat je stoelgang sneller van kan werken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb via de Lyme groep van Nina gehoort dat ze deze voetbaden gebruikte en zich daarvan beter voelde. Aangezien ik toen net met m'n medicatie gestart was om de borrelia bacterie uit te bannen en heel slecht sliep dacht ik dat moet ik ook eens gaan proberen. Ik heb alles besteld er direct merkte ik dat ik beter sliep en minder last had van herxen. Ik neem ook dagelijks een half theelepeltje bentonietklei in een glas warm water in...ontgift ook prima! Ik geniet nu elke avond erg van m'n badjes en ga ontspannen en met warme ipv ijskoude voeten en benen in bed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. linda rosenboom24 mei 2015 om 20:20

  Naar aanleiding van nina haar tips ben ik ook het voetbad gaan doen ik heb chronische zenuwpijn in beide benen en linkerarm en ernstige astma.
  en na een paar weken merkte ik verschil minder last van prikkels en Door na bezoek of andere belasting meteen in voetbad te gaan minder lang herstel erna en minder heftig. Veel minder hoofdpijn.Minder spierspasme in mijn benen. En na 5 longontstekingen in een half jaar is het nu vrij stabiel geen longontsteking meer gehad. Geen eczeem meer dus je kan zeggen dat ik er ontzettend tevreden en blij mee ben en ik doe sochtends en savonds een voetbad en savonds doe ik er sinds kort magnesium vlokken bij en ook dat is top bij chronische zenuwpijn minder brandende voeten en laatst had ik zoveel pijn in mijn linkerarm die brandde eraf heb ik wat water uit voetbad op mijn arm gedaan en het werkte t zakte de brandende pijn..
  ik ben blij met alle beetjes minder pijn, minder moe zijn en minder overprikkeld dus ik weet zeker dat de magnesium en voetbad en alle andere tips voor alle chronische ziektes en aandoeningen kunnen helpen.
  en het is geen straf het voetbad lekker sochtends met thee erbij en savonds voor het slapen je word er warm van geen koude voeten en ontspannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naar aanleiding van de blog van Nina (ik heb met veel succes dankbaar gebruik gemaakt van verscheidene nuttige tips), bentonietklei besteld en begonnen met bijna iedere avond een voetenbadje en soms ook een combi met een gezichtsmasker. Wat een aanrader! Ik merk dat ik acuut ontspan, dat mijn afvalstoffen worden afgevoerd, omdat ik bv minder hoofdpijn heb erna en een helderder gevoel, en dat ik nadien beter slaap. Voor mij dus een vast ritueel geworden, dank Nina!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik merk dat mijn voeten gaan tintelen tijdens het badje en dat het de hitte uit mijn lijf trekt. Ik krijg een tijdje na het badje meer energie. Ik voel daarna wel de gewrichten in mijn enkels die wat pijn gaan doen maar heb het idee dat dat juist echt het ontgiften is. Ik merk dat ik me ontspan en rustiger wordt en toen ik enorme hoofdpijn had en het op mijn voorhoofd en slapen smeerde merkte ik dat het de hoofdpijn eruit trok.. Verder heb ik vaak bultjes op mijn bovenarmen dus ik dacht.. Hoppakee ook daar meteen erop. En de bultjes verdwijnen. Erg multifunctioneel is het!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey Nina,
  Bedankt voor de uitgebreide uitleg!
  Ik deed al langer voetbaden met magnesiumchloride, vandaag de eerste keer (een beetje, voorzichtig beginnen) betonietklei erbij. Kan je dat dagelijks doen? Of is dat een beetje 'op het gevoel" dat je dat doet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is bij klei juist heel goed om het regelmatig te herhalen, liefst op vaste tijden. Ik zou het dus zeker dagelijks doen, maar niet vaker dan 2x per dag, omdat het best veel gif losmaakt en wat je niet binnen een half uur uitzweet in het badje, moet je lijf op een andere manier zien af te voeren. Het is niet de bedoeling dat de toch al zwaar belastte organen het nog zwaarder krijgen. Dus kleine hoeveelheden klei gebruiken en de kracht niet onderschatten. ;) Hou je me op de hoogte? Is de eerste keer goed gegaan?

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je reactie!
   De eerste keer was geen probleem, ik had ook maar een klein beetje gebruikt, morgen een beetje meer proberen ;)

   Verwijderen
 7. Sinds een paar weken neem ik voetenbaden met borax en daar krijg ik vrijwel meteen heel veel meer energie van. Een vriendin van me met ME/CVS/lyme/fibromyalgie-achtige klachten (onbekend wat precies) doet sinds kort hetzelfde en daarvan heeft ze vrijwel direct veel minder pijn en ook veel meer energie. Nou is het probleem met borax dat je het bijna nergens meer kan krijgen omdat de EU de verkoop ervan aan consumenten sinds kort verboden heeft. Er staan verschillende verhalen op internet hierover dat dit komt omdat het een heel goedkoop middel is voor heel veel klachten en als iedereen aan de borax gaat, dan verdient de farmaceutische industrie niks meer. Borax is ongeveer even gevaarlijk als keukenzout en is in kleine hoeveelheden volstrekt ongevaarlijk. Voor een voetenbad geldt een dosering van 15 gram (ca 3 afgestreken theelepels). Het is ook in te nemen in een zeer sterke verdunning, hoe precies is vrij makkelijk te googelen, volgens mij. De essentie van borax is dat het het element borium bevat dat in de grond hoort te zitten zodat we het via onze groenten binnenkrijgen, maar omdat de gronden uitgeput zijn, zit het er bijna niet meer in. En vaak komt er bij het telen van gewassen helemaal geen grond meer aan te pas. Met borax vul je het tekort aan dat element dus weer aan. Ik heb op je site al een aantal dingen gevonden die ik meteen ga toepassen (de bentonietklei!) en wellicht heb je iets aan mijn borax-tip. Het is nog te krijgen via ebay en met een zakelijk account bij de online zeepwinkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was na de vorige reactie van plan om uit te zoeken wat borax is (een plant?), maar ik ben waarschijnlijk halverwege dat besluit iets anders gaan doen en ben helemaal vergeten te reageren! Bedankt voor je tip!
   1 tl is bij klei inderdaad ook meer dan genoeg. :)

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Hoi Julian,

   Ik kom dit tegen over borax:

   "Borax is een zoutsoort die goed in warm water oplost. Borax wordt vaak toegevoegd worden aan wasmiddel om de waskracht te vergroten.

   Borax (natriumtetraboraat) is giftig voor nieren en lever van de mens en kan de vruchtbaarheid en het ongeboren kind schaden. Het is een neurotoxische stof die kan worden opgenomen via de huid."

   Lijkt me niet bepaald ontgiftend werken dan, eerder vergiftigend! Mogelijk helpt het jou omdat het mineralen bevat die je tekort komt?

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  5. Julian, waar kan ik borax kopen? Dank!

   Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 9. Hallo, ben sinds donderdag met de bentoniet klei begonnen, maar vroeg me af of iemand een tip heeft om het beter in het water te mengen? Het klontert zo en dan maak ik het met de hand fijn.......
  Ik hoop dat de badjes gaan helpen, ik heb fybromialgie, B12 te kort, waarschijnlijk Lyme en schildklier kanker. Ben zoooo moe!

  Groetjes Annemiek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annemiek, de klei lost inderdaad wat moeilijk op, maar de werking blijft gelukkig hetzelfde. Hoe heter het water, hoe beter het oplost. Je kunt de kleipoeder ook mengen met olie (gebruik geen metaal) en eerst op je voeten smeren. Even in laten werken en dan met masker en al in een warm voetbad.

   Verwijderen
 10. Bedankt voor je reactie!!
  Maar op de foto dat jij in voetenbadje zit, ziet er heel anders uit dan bij mij....... Lijkt veel meer klei.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, ik deed in het begin eerst een masker en dan pas in het bad, ik gebruikte meer klei en het is ook calciumbentoniet. Die is wat groener dan die van de zeepshop. Dat is natriumbentoniet.

   Verwijderen
 11. Hoi Annemiek en Nina,
  Heb enige tijd geleden klei gekocht en in de gebruiksaanwijzing stond, dat je het in de blender met water moet mengen en vervolgens bij je voetenbad schenken. En dat helpt.
  Groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Miranda! Dat is een nieuwe tip, hoorde ik vorige week. Het nadeel van blenderen is wel dat metaal de werking van de klei kan verstoren, dus het is geen ideale optie. Dan zou ik toch voor klontjes gaan. :)

   Verwijderen
 12. Bedankt voor de tip!
  Ik kreeg last van mijn spataderen, dus doe nu handen badje.......
  Maal de klonten fijn met mijn handen!
  Wat wel raar is, is dat ik juist moeilijk naar de wc ga sinds ik de klei gebruik. Overal staat dat je juist moet rennen af en toe...... Nog tips Nina? Of iemand anders?
  En de vlokken alleen in de avond toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drink je wel extra water? Ontgiften onttrekt vocht aan het lichaam, waardoor de stoelgang best op kan stoppen.

   Zorg dat je iets vind waardoor je stoelgang weer op gang komt, want het is erg belangrijk dat die juist snel is zodat de afval- en gifstoffen het lichaam snel verlaten. Als ze te lang in de darmen zitten, komen ze weer opnieuw in de bloedbaan terecht. Dat is niet bepaald bevorderend voor de gezondheid.

   Chlorella helpt hier bijvoorbeeld goed tegen / bij.

   Verwijderen
  2. Vlokken kunnen altijd hoor, ik doe het zelf 's avonds omdat ik er slaperig van word en lekker van in slaap val.

   Verwijderen
  3. Iedere avond een eetlepel hele lijnzaad vermalen en laten weken. Volgende ochtend Door je sapje of smoothie mengen. Dit bevordert de stoelgang plus geeft energie

   Verwijderen
 13. Weer bedankt voor je snelle reactie!
  Ik drink altijd veel, maar zal nu extra gaan drinken...... Dat zou het best kunnen zijn.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hou 30 ml water per kilo lichaamsgewicht aan. Dat is wat je minimaal nodig hebt. Dus eigenlijk kun je nog wel meer water gebruiken als je ontgift. Merk je verder al iets positiefs trouwens?

   Verwijderen
  2. Ik weet op het moment niet zo goed wat ik voel....... Maar als ik het zwart in mijn badje zie, doet het wel echt iets.
   Ben wel sinds gister gestopt met pijnstilling om te kijken of dat gaat. Tot nu toe iets meer pijn, maar leefbaar!

   Verwijderen
 14. Ik maak nu al een paar dagen elke avond een voetenbadje met jouw recept en ik lig niet meer wakker door de zenuwpijn. Ik word er nu van wakker ipv dat ik niet in slaap kom erdoor. Ik maak voor het eerst in maanden nachten van 5/6 uur. Ik ben je eeuwig dankbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O joh, wat ontzettend mooi om te horen! Krijg er kippenvel van! Ik hoop altijd dat anderen er net zoveel baat bij hebben als ik, maar dat is helaas niet altijd zo. Ik ben er ook mee van mijn zenuwpijn afgekomen, volledig! Volhouden dus!!

   Je kunt het ook uitwendig aanbrengen op de plaats waar je veel pijn hebt, dat werkt ook heel goed.

   Ik zou het als ik jou was ook zeker bij het wakker worden gaan doen, deed ik ook, 2x per dag.

   Ik ben helemaal blij voor je. :D

   Verwijderen
 15. Ik heb heel erg veel last van zenuwpijn in mijn rechtervoet, kuit, bovenbeen en bil, ben ook veel moe en heb last van mijn darmen (verstopping) dankzij morphine/oxycontin pillen. Als ik google op Betoniet krijg ik verschillende soorten. Betonietklei dat word gebruikt bij het vormen van wijn, cosmetische betonietklei wat niet voor inwendig gebruik is maar voor haar- en gezichtsmaskers en betonietklei wat wel ingenomen mag worden. Verder vind ik verschil tussen natriumbetoniet en calciumbetoniet. De natriumbetonietklei is makkelijker te verkrijgen. Maar goed, ik weet dus niet zo goed welke betonietklei ik moet kopen. Enige tips of een website waar jij het koopt Nina?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Eline,
   Er staat een link in het artikel naar een webshop die zowel cosmetische natriumbentoniet verkoopt als de drinkbare (food grade) variant.

   Verwijderen
  2. Ow, dat had ik niet gezien haha. Dankje.

   Verwijderen
 16. Ik heb een rectumtumor die heel veel zenuwpijn daarbeneden veroorzaakt. Zou het helpen als ik in een voetenbadje ga zitten??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het er op smeren! Eerst eens een uur proberen en als dat goed gaat elke dag voor het slapen gaan bijvoorbeeld.

   Een theelepel poeder met 1 of 2 theelepels water mengen tot een niet vloeibare pasta. Op een wattenschijfje of gewoon zo aanbrengen. Om het er af te halen kun je wel het beste in een badje gaan zitten denk ik, zeker wanneer de klei hard geworden is.

   Het zal de tumor ook goed doen.. Laat je me weten wat het doet?

   Verwijderen
  2. Heeft de klei effect gehad op de tumor / zenuwpijn?

   Verwijderen
 17. Ik wil ook met dit voetenbadje gaan beginnen..maar ik heb een paar hele suffe vragen ;)
  Hoe warm doe je het water? Echt zo warm als je kan hebben of gewoon lekker warm? (of koud?? neeee toch?)
  Hoe lang blijf je ongeveer met je voeten in het badje?
  Dankjewel :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Neeee, niet koud hoor! Brrr! :)

   "Begin met een 1 tl kleipoeder in zo warm mogelijk water."

   Het is de bedoeling dat de poriën open gaan staan, zodat je de gifstoffen goed uit kunt zweten en alle voedingsstoffen goed op kunt nemen. Dus maak het zo warm als je kunt verdragen. Ik zet het bad op bed en trek het dekbed er overheen, dan blijft het urenlang warm. (Ja, dat gaat wel eens fout..) ;)

   Onafgedekt is het na 20-30 minuten wel koud, maar hoe langer het warm blijft, hoe beter.

   Succes!

   Verwijderen
  2. Dankjewel!! Ohja sorry, ik ben niet echt goed in instructies lezen (brain fog he.. ;)), dat 1 tl registreer ik wel maar de rest niet haha! Ik ga het eens proberen :)

   Verwijderen
  3. Die ene theelepel was de belangrijkste instructie! ;)

   Schrijf vooral je klachten (zoals brain fog) op, zodat je kunt kijken welke klachten minder lijken na een badje. Ik ben vaak wat helderder en minder overprikkeld nadien. :)

   Verwijderen
  4. Last van brainfog?
   Ginkgo biloba helpt.

   Verwijderen
  5. Over de warmte van het badje: ik zet een ketel gekookt water neer waarmee ik met scheutjes het water steeds verwarm zodra het afkoelt. Is dit ook okee Nina? Maw mag de klei gemengd met gekookt water? Uiteraard is het badje dan geen 98 graden ofzo, want mijn voeten kunnen er nog steeds in ;)

   Verwijderen
 18. Kan je de betonietklei ook in een gewoon bad doen? En zo ja, hoeveel theelepels dan? Of wordt dat niet gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ook, denk maar aan modderbaden in kuuroorden! Ik kan alleen niet uit ervaring zeggen hoeveel je dan kunt gebruiken, zonder dat er teveel gif vrij komt. Ik zou het eens met een eetlepel proberen. Hou er wel rekening mee dat klei door het gewicht in een zwanenhals kan blijven zitten.

   Liefs,
   Nina

   Verwijderen
 19. katrien weymiens14 april 2016 om 17:05

  Hey Nina,
  Een praktische vraag: mijn klei lost niet echt op, het is eerder brokkenpap :) Heb jij een tip om die klei mooi op te lossen in water?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Katrien!

   De klei lost idd moeilijk op. Dat heeft gelukkig geen effect op de geneeskracht, maar is wel storend. Je kunt een uur van te voren de klei toevoegen aan een glas water. Het zakt dan langzaam naar de bodem en raakt verzadigd met water. Na een uur kun je het doorroeren en is de klei zo goed als opgelost.

   Je kunt ook een kunststof (mix)beker gebruiken zodat je het goed kunt schudden voordat je het kleiwater toevoegt aan het voetenbad.

   Je kunt ook eerst een masker maken door de kleipoeder te mixen met een klein beetje water en dit op je voeten smeren. Laat dit even inwerken en ga dan in het voetenbad.

   De leverancier adviseert om het in een blender te mixen maar metaal verstoort de magnetische werking van de klei.

   Ook de onopgeloste brokjes onttrekken gifstoffen via de zweetklieren aan. :)

   Liefs,
   Nina

   Verwijderen
 20. Hoi Nina, de bentonietklei ook gekocht! stond voor een 3e prednisonkuur door exeem maar stond hier niet achter!
  Ik las alleen een hele lijst hoe de klei te gebruiken bij verschillende aandoeningen waar kan ik die nu vinden????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! In het artikel 'De geneeskracht van klei'

   http://moezijniszooo.blogspot.nl/2015/08/de-geneeskracht-van-klei.html

   Verwijderen
 21. Hi Nina! Wat goede tips voor een natuurlijk ontgiftend voetenbad! Zou jij het leuk vinden om dit met een groter publiek te delen? Voor een nieuw programma voor Omroep Max zijn wij op zoek naar mensen die met eigen huis-, tuin-, en keuken middelen een manier hebben gevonden om een gezondheidsprobleem op te lossen dan wel te verbeteren. Voor een vrijblijvend gesprek ben ik bereikbaar via gezondverstand@warnerbros.com of 020 3463723

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo Nina,
  heerlijk hoor zon voetenbadje, ben zelf ook lymepatiënt....wat ik me wel afvroeg is gebruik je gewoon een emmer met warm water of een electrisch voetenbadje??ik heb destijds ook nog zon electrisch ontgiftend voetenbad gekocht maar gebruik het eigenlijk nooit meer....doordat het water ook bruin kleurdde van de roest lol

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. lol, sorry van de dubbele d in kleurde..ik type te snel...

   Verwijderen
  2. Hoi! :) Ik gebruik gewoon een kunststof voetenbad of een grote emmer.

   Verwijderen
 23. Hallo,
  Oook ik ga dit proberen vanwege heftige gewrichtspijnen, met name in enkels, voeten, maar ook polsen en knieen enzo.

  ik lees ergens dat je iemand er down van werd. werkt het zo sterk op je psyche? ik weet niet of ik het durf dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Ik heb daar verder nog nooit van gehoord, dus ik denk dat het zelden voorkomt. Wel is het bijna bij iedereen zo dat men de kracht van bentoniet onderschat en dus teveel gebruikt waardoor bepaalde klachten verergeren. Dit is dan meestal een verergering van klachten die al aanwezig waren. Niet meer dan 1 theelepel per keer en hooguit 2x per dag gebruiken dus.

   Succes!

   Verwijderen
 24. Hoi Nina, kun je het klei in gekookt water en daarna als "thee" opdrinken?,zodat het gemakkelijker oplost?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi ..., ik gebruik zelf altijd een mixbeker, want ik weet niet wat gekookt water met de mineralen doet die in de klei zitten. Als je de klei aan lauw water toevoegt en dan een uurtje laat staan, kun je hem wel redelijk goed doorroeren, maar een kunststof mixbeker werkt beter.

   Verwijderen
  2. Hoi Nina, ik heb je advies opgevolgd en het is gelukt! De smaak valt reuze mee XD. Ik gebruik het omdat ik bloedarmoede,lage bloeddruk heb en echt wel wat meer energie kan gebruiken. Je site is geweldig er staat zoveel informatie en handige tips in, in vergelijking met overige sites. Bedankt voor je snelle reactie!!! Groetjes Anchalee

   Verwijderen
  3. En.. Heeft de klei het gewenste effect, Anchalee?

   Verwijderen
 25. Fijn dat het daar door goed gekomen is! Ik heb alleen nog wel 1 vraag, Hoe ben jij op die techniek gekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeiedag!

   Ik gebruikte bentonietklei voorheen al in de vorm van huidmaskers om mijn huid te zuiveren ivm een huidaandoening. Omdat er (1) bij de meeste chronische aandoeningen een overdaad aan gifstoffen is, (2) je via de voetzolen heel goed ontgift en (3) de klei ook sterk ontgiftend werkt, ben ik begonnen met voetmaskers van klei. Dat bleek heel effectief. Later ontdekte ik dat klei in een voetenbad minstens net zo krachtig werkt als direct op de huid en een stuk minder bewerkelijk is.

   Geen wetenschap dus, maar een optelsom van intuïtie/ingeving, logica, kennis en pure wanhoop vanwege de pijn.

   Verwijderen
 26. Bedankt voor de tip! Ik ga het proberen, erg inspirerend ook deze blog, geeft toch hoop. Heb gelezen dat de klei 1 theelepel altijd blijft, maar hoe zit het met de andere twee producten? Is dit echt opbouwen tot 1 theelepel? Dus in het begin helemaal erg weinig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Opbouwen tot een éétlepel. :) De klei mag eventueel ook wel tot een eetlepel worden opgebouwd, maar het zou kunnen dat je hiermee meer gifstoffen in de bloedbaan krijgt dan je kunt afvoeren.

   Verwijderen
  2. Top! Bedankt voor het snelle antwoord, ga het gewoon uitproberen en dan zie ik het wel. Heb net alles besteld :)

   Verwijderen
 27. Hallo.
  Ook ik heb veel pijn door lyme en fybromyalgie.
  Inslapen is een ramp.
  Ben door dit alles volledig uitgeput.

  Heb een paar vragen

  1.) Waarom niet meteen met magnesiumvlokken beginnen? Je raadt aan eerst met klei te beginnen maar magnesium lijkt me iets veiliger.
  Mijn ontgifting werkt namelijk voor geen meter...

  Kan ik ook eerst met.magnesium beginnen?

  2.je zegt dat je het ook op de pijnlijke plekken kan smeren, maar hoe dan? Mengen.met olie? Water? Hoe?

  3. Ik lees:" Je kunt ook eerst een masker maken door de kleipoeder te mixen met een klein beetje water en dit op je voeten smeren. Laat dit even inwerken en ga dan in het voetenbad"
  Maar hoe mix je dit dan?

  4. Wat is dat voor test, die gen test voor je ontgifting?

  Groetjes Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jessica, je kunt starten met de ingrediënten waar jij je goed bij voelt. Het maakt niet veel uit. Onder het kopje 'masker vind je de uitleg over het uitwendig gebruik.

   Via deze link vind je informatie over de gentest. http://moezijniszooo.blogspot.com/p/dna-onderzoek-ivm-genmutaties.html

   Verwijderen
 28. Hoi nina..voor het eerst een voetenbad geprobeerd net met een halve tl klei. Klopt het dat daarna je voeten met name tintelen maar ook o.a je armen en benen? Het voelt net kleine speldenprikjes ..gr Hil

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Hil, dat kan inderdaad. Dat zijn waarschijnlijk gifstoffen die aangetrokken zijn door de klei en in de bloedbaan circuleren. Je kunt eventueel een binder innemen zoals klei, Chlorella of actieve kool (Norit) om de gifstoffen die je niet hebt uitgezweten van binnenuit op te vangen en af te voeren. Als je je ná het badje zieker voelt dan ervoor, dan zou ik morgen nóg iets minder klei gebruiken. Wel blijven herhalen want het is duidelijk hard nodig! Hoe voel je je behalve de prikjes?

   Verwijderen
  2. Hoi Nina,
   Bedankt voor je super snelle antwoord :)
   Ik voelde mij er niet zieker erna maar wel ontspannen. Alleen getintel en speldenprikjes overal.
   Ben voor de lyme en Bartonella begonnen gisteren met Azithromycine en wilde gelijk s'avonds een kleine voetenbad proberen .. vanavond ga ik weer proberen met mss iets minder klei. Ik heb een gewone afwas teil dus mss een halve theelepel was teveel voor het eerste keer in een kleine bak. Was wel heerlijk!
   groetjes Hil

   Verwijderen
  3. Had je trouwens alleen klei of ook de andere ingrediënten er in? Het ontspannen gevoel (en de warme voeten!) is inderdaad een heel fijn voordeel, vooral voor het slapen gaan. :)

   Veel succes met de Lymebehandeling!

   Verwijderen
  4. Nee nog niets bijgedaan Nina.. eerst ff weekje alleen klei dan voeg ik baking soda bij.
   Dank je wel voor de suc6 wensen.. derde behandel aanpak qua AB dus mss drie keer scheeprecht ;) we houden moed
   groetjes Hil

   Verwijderen
 29. Hey nina, ik wil de klei een kans geven om te ontgiften. Ik merk enorme druk op mn nieren en andere organen, ik heb heel veel darmproblemen. Dus ik denk dat het best is dat ik eerst de voetbaden probeer vooraleer ik klei ook kan drinken? Het zijn twee verschillende ook he, om te drinken of de voetbaden? Mvg lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Lies, ik zou het zelf wel doen, om de nieren en darmen van binnenuit te ontlasten, de combinatie van beide is juist heel goed. Het zijn 2 verschillende producten inderdaad.
   Lees ook het artikel 'de geneeskracht van klei' nog door voor extra tips.

   Verwijderen
 30. Ik heb van alles hier gelezen maar weet niet hoe je nou die betoniet klei het beste kan gebruiken. Heb ook hele vermoeide benen daarvoor wil ik het gebruiken. Ik heb de betonietklei besteld en magnesiumvlokken en de zuiveringszout. Ik hoop dat ik een reactie krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerst maar eens starten met het voetenbad dan! :) Succes!

   Verwijderen
 31. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hai Nina, Thnx voor de fijne voetenbad tip. Ik heb hem nu onlangs ook aan mijn moeder doorgeven. Ze is sinds 2 weken bezig met de Voetenbaden (epsom en bentoniet) nu heeft ze gek genoeg ineens last van krampen in de voeten soms. Nog nooit gehad. Wat zou dit kunnen zijn? Misschien een ontgiftingsverschijnel? Wat denk jij? Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 33. ik heb groene klei en rhassoul, rode klei. Kan ik dat gebruiken ipv bentoniet?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Dag Nina, Dank je wel voor alle tips. Heel waardevol! Ik heb een vraag; zijn, in jouw opinie, de voetenbaden goed te combineren met een sauna sessie? Kan ik bijvoorbeeld een voetenbad nemen in de sauna? Ik kan mij voorstellen dat het óf behulpzaam kan zijn (omdat er meer gifstoffen verdwijnen), óf juist te veel van het goede. Ik hoor graag je mening! Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als jij de sauna zonder voetenbad prima kunt verdragen zonder zieker te worden, zou ik het zeker proberen! Het is heel goed om jezelf goed warm te houden tijdens het voetenbad om het uitzweten te stimuleren, dus ik denk dat het juist helpt! Neem niet teveel klei als je het gaat testen. Hooguit een theelepel. Laat je me weten hoe het ging?

   Verwijderen
  2. Dag Nina, dank je wel voor je snelle reactie. De sauna kan ik inmiddels heel goed verdragen, en ik heb het gevoel dat een normale sessie al enorm helpt. Ik ga het voetenbad ín de sauna uittesten, en laat het resultaat weten! Nogmaals, enorm bedankt. Merel

   Verwijderen
 35. hoi! Kan ik nu het beste magnesiumchloride met betonietklei mengen of magnesiumchloride met baking soda?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lisette, ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt? Aan het voetenbad kun je alledrie de ingrediënten toevoegen, zonder deze eerst met elkaar te mengen.

   Verwijderen
 36. ooh oke! Ik twijfel nu wel tussen bentonietklei of groene klei (bv argiletz), welke had jouw voorkeur? De bentonietklei, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hoi Nina, ik ga binnenkort starten met de voetenbaden. Zeer benieuwd.
  Je geeft aan niet zomaar te stoppen, maar hoe lang doe je dit elke dag voor je resultaat merkt? (Hoe lang voor je kan concluderen dat het misschien niet werkt en je iets moet veranderen aan de samenstelling? )
  Doe jij het nog trouw elke dag? Of is het slim om na een hele tijd een keer weer te stoppen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh dit zou ik ook graag willen weten! :)

   Verwijderen
  2. Ik doe het nog steeds een paar keer per week, maar dagelijks is eigenlijk het beste. Als je het 2 weken gedaan hebt, weet je wel of het je goed doet of niet. Stoppen is prima hoor, maar het brengt een hoop op gang in het lichaam, dus als je merkt dat er gifstoffen loskomen, dan is blijven ondersteunen tot de klachten weg zijn wel aan te raden.

   Verwijderen
 38. Dag Nina, ik heb de klei besteld. Ik las dat je de bentonietklei om in te nemen neem best als een kuur (max 3 weken) gebruikt. Maar het is me niet duidelijk of je de voetbadjes kan blijven nemen of dat je het ook maximum 3 weken elke dag mag gebruiken. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Dat kan zeker, dat is alleen maar goed! De klei kun je na die kuur ook nog innemen om klachten af te laten nemen.

   Verwijderen
 39. hoi Nina,

  Is je "testkitje" nog beschikbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Sorry, ik zie je vraag nu pas. Stuur even een mail naar moezijniszooo@gmail.com als je nog steeds een testkit wil.
   Liefs,
   Nina

   Verwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.