vrijdag 29 mei 2015

Lyme | Aanvullen van tekorten

Wat belangrijk is bij de aanpak van Lyme is het totaalplaatje, dus niet alleen aandacht voor de ziekteverwekkers, maar ook voor de uitscheidingsorganen, het immuunsysteem en de darmflora.

Een aantal belangrijke punten op een rij:
 1. Darmreiniging en -herstel
 2. Ontgifting
 3. Verbetering van het immuunsysteem
 4. Aanvullen van tekorten
 5. Gezonde voeding 
 6. Bacteriedodende aanpak
 7. Schimmeldodende middelen 
4. Aanvullen van tekorten

Lyme-patiënten hebben (net als ME- en Fibromyalgiepatiënten) vaak een tekort aan sporenelementen, elektrolyten, vitaminen en mineralen. Denk aan B12, B-complex, magnesium, vitamine C, vitamine E, zink, koper, selenium, mangaan, ijzer, carnitine en lithium. Een jodium tekort komt ook voor. Via bloedonderzoek, maar beter nog via een Oligoscan of bio-resonantie is vast te stellen welke tekorten er zijn en nodig moeten worden aangevuld.

Supplementen
Heel gevarieerd eten of in het wilde weg supplementen slikken betekent niet automatisch dat je de tekorten ook daadwerkelijk aanvult. Bij veel patiënten is er een probleem met de opname van voedingsstoffen uit het bloed, waardoor er een tekort op celniveau ontstaat, terwijl de bloedwaardes wel aantonen dat er voldoende voedingsstoffen in het bloed aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verstoorde darmflora. Ook voedt de Borrelia zich o.a. met magnesium, wat voor tekorten zorgt.

Door het opnameprobleem zijn alleen bepaalde vormen van suppletie zinvol, bijvoorbeeld intramusculair (injectie in de spier), intraveneus (injectie in de bloedbaan), subcutaan (injectie in het vetweefsel), zuigtabletten, oplosbare middelen, enz. Professioneel onderzoek, advies en begeleiding is hierbij wel erg belangrijk.

MTHFR
Bij 1 op de 2 mensen wordt de genmutatie MTHFR aangetroffen. Een genmutatie is een afwijking die is ontstaan door wijzigingen in het DNA. 

Bij de genmutatie MTHFR wordt er geen of minder foliumzuur gevormd. Hierdoor kan functieverlies ontstaan (oplopend van 10 tot wel 100%) van:
 • het methylatie proces (een proces waarbij gifstoffen zoals lood, arsenicum en hormonen zich binden met koolstofverbindingen die methylgroepen heten). 
 • het immuunsysteem 
 • het kunnen ontgiften
 • DNA opbouw  en -reparatie/regeneratievermogen
 • het vermogen om neurotransmitters (chemische stoffen zoals serotonine, melatonine, dopamine, noradrenaline en adrenaline die signalen tussen de hersencellen overbrengen) aan te maken
 • het vermogen om energie (ATP) aan te maken
 • het vermogen om bijvoorbeeld zelf de biologisch actieve vitamine B12, methylcobalamine, te kunnen aanmaken 
Er is een test ontwikkeld die deze genmutatie kan aantonen. Deze test kan het beste worden uitgevoerd in samenwerking met een gespecialiseerd (orthomoleculair) geneeskundige / therapeut. De test is op eigen initiatief uit te voeren d.m.v. een speekseltest, maar voor de juiste interpretatie van de uitslagen en de juiste behandeling heb je zeker een specialist nodig.Word lid van de Nederlandstalige Facebookgroep 'MTHFR Methylatiegroep' om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Ik zou het leuk vinden om hieronder jouw ervaring te lezen met het aanvullen van tekorten. :)  

Aanvullen van tekorten


1 opmerking :

 1. Ik heb een FB - groep gestart over HPU, waarbij mangaan, Zink en vitamine B6 belangrijk zijn.


  https://www.facebook.com/groups/819743311503681/

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.