Wat belangrijk is bij de aanpak van Lyme is het totaalplaatje, dus niet alleen aandacht voor de ziekteverwekkers, maar ook voor de uitscheidingsorganen, het immuunsysteem en de darmflora.
Een aantal belangrijke punten op een rij:
5. Gezonde voeding
Leven met Lyme betekent ook dat je je leefstijl om moet gooien. Borrelia houdt bijvoorbeeld erg van suiker. Ook is er veel voeding met gifstoffen die we echt kunnen missen als kiespijn, gezien de al aanwezige overdaad aan gif in ons lijf. Neem daarom producten zonder E-nummers, prostaglandines en geraffineerde suikers/zoetstoffen.
Om de uitscheidingsorganen niet te zwaar te belasten, kun je ook beter gluten vermijden en licht verteerbaar eten. De juiste voeding herstelt de cellen in ons lichaam. Dit heeft vooral op de lange termijn effect, dus verwacht niet meteen wonderen, maar weet dat je de basis van je gezondheid langzaam maar zeker steeds sterker maakt. Op korte termijn zullen vooral de darmen je dankbaar zijn.
Gezonde voeding bestaat o.a. uit water, voldoende vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen, gezonde koolhydraten en antioxidanten.
De juiste vezels vind je vooral in:
- vruchtvlees van fruit
- groenten (vooral in knollen, wortels, ui, prei, aardpeer, schorseneren, pastinaak, knolselderij, pompoen, koolrabie en asperge)
- gedroogd fruit (banaan)
- peulvruchten
- haver en gerst
- volkorenproducten
- noten
- zaden en pitten
Heb je juist meer klachten door vezels? Begin dan eerst met de opbouw van oplosbare vezels in groenten, peulvruchten, havermout en fruit en bouw daarna de niet-oplosbare vezels in noten, zemelen, rijst en fruitschillen heel langzaam op.
Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren, maar kunnen ook in andere producten zitten, zoals in snacks, koek en gebak (gelatine).
Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.
Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, één van de drie voedingsstoffen die energie aan het lichaam leveren en zijn heel belangrijk voor het functioneren van het lichaam.
Ze zijn nodig om vitamines A, D, E en K (ook wel vetoplosbare vitamines genoemd) op te nemen uit voeding.
Gezond verzadigd vet bevat veel voedingstoffen en valt bij verhitting niet uiteen in schadelijke stoffen.
Gezonde verzadigde vetkeuze: Ongeraffineerde extra vierge kokosolie, rode palmolie of geklaarde bio roomboter. Alle andere verzadigde vette, in gebak, koekjes, chocolade, worst, kaas, chips, enz. kun je beter vermijden.
Onverzadigde vetten bevatten veel belangrijke vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken.
Gezonde verzadigde vetkeuze: Ongerafinneerde koud geperste plantaardige olie, wilde vette vis zoals zalm, makreel, haring, sardientjes, tonijn, ansjovis en sprot, noten, rozijnen, gedroogde zuidvruchten en groene bladgroenten.
Transvetten vind je in alle margarines, halvarines, geraffineerde olie en saladedressing en in koekjes, snacks, pindakaas, crackers, gebak, cake, donuts, chips, pizza’s etc.
De gevaren van transvetten
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam en zowel in chips als in verse broccoli te vinden. Koolhydraten zijn suikers, het verschil zit in de snelheid waarmee de suikers door het lichaam worden opgenomen en verwerkt.
Enkelvoudige koolhydraten worden snel door je lichaam opgenomen en leveren je snel energie, omdat de suikers snel vrij komen. Maar wanneer voeding snel door het lichaam wordt verwerkt, betekent dit ook dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt, je alvleesklier en spijsverteringsstelsel zwaarder wordt belast, er minder voedingsstoffen worden opgenomen, je al snel weer honger hebt, snel weer een moe en slap gevoel krijgt en sneller aankomt. De ontlasting zal ook meer stinken en plakken.
Meervoudige koolhydraten voorzien je lichaam langere tijd van glucose en zijn dus beter voor je bloedsuikerspiegel. Deze blijft constanter, zodat je je langer fit en alert voelt.
Wanneer de suikers langzaam vrij komen, zoals bij het eten van meervoudige koolhydraten hoeft de alvleesklier minder hard te werken en is het lichaam langer bezig om de voedingstoffen te verwerken. Ook geeft deze voeding je lichaam langer en meer energie en zorgt het dat je minder snel weer trek hebt.
De snelheid waarmee de koolhydraten worden verteerd en de opname van suikers (glucose) in het bloed wordt Glycemische Index (GI) genoemd. Hoe lager de GI, hoe langer je lichaam de energie vasthoudt uit de voeding en hoe langer het duurt voor je lichaam weer naar voedsel vraagt.
Volkorenproducten op basis van tarwe kunnen erg irriterend zijn voor je darmen. Met name het eiwit gliadine in tarwe kan een agressieve reactie oproepen in ons lichaam. Vervang tarwe eens door speltbrood, roggebrood of havermout. Houd je dan nog steeds dezelfde klachten, laat dan eens uitzoeken of je mogelijk een glutenallergie hebt.
Gluten zijn graaneiwitten in gerst, rogge en tarwe die voor iedere darm moeilijker verteerbaar zijn en daardoor darmklachten kunnen veroorzaken / verergeren. Glutenvrije granen zijn amarant, boekweit, gierst, maïs, quinoa, teff en rijst. In plaats van brood kun je ook eens pap of pannenkoekjes maken met glutenvrije granen.
Wanneer je helemaal geen brood meer eet, hou dan rekening met een jodiumtekort.
Jodium kun je uit bijvoorbeeld zeekraaal(zilt) en zeewier (lekker door de sla) halen.
De meeste E-nummers zijn schadelijk voor de spijsvertering en veroorzaken vele klachten. Klik hier voor een overzicht en de schade die de stoffen aanrichten.
Bij de raffinageprocessen in de fabriek worden belangrijke stoffen als vitamines A, B, C en D, en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, selenium, zink en chroom verwijderd. Wat er overblijft is eigenlijk alleen maar rotzooi (ongezonde koolhydraten).
Het eten van zoetigheid wordt vaak gezien als een beloning of troost, maar jezelf belonen met iets wat vergiftigend en verslavend is voor het lichaam, is eerder een straf dan een plezier voor je lichaam. Al denken je smaakpappillen daar vaak anders over. ;)
Vermijd ook chemische suikervervangers. Suikervervangers zorgen er misschien voor dat je minder snel dik wordt, maar het verlangen naar zoet neemt niet af. Zoetstoffen zijn al even verslavend als suikers. Daarnaast zijn chemische suikervervangers, het woord zegt het al, niet gezond. Het effect op je hersenen en op je lichaam is gelijk aan geraffineerde suiker. Met name de zoetstof Aspartaam (E951) is een zeer schadelijke gifstof.
Natuurlijke suikers/zoetstoffen zijn niet slecht voor je. Deze zitten bijvoorbeeld in stevia, dadels, granen, fruit en zoete groentes. Ze zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Ook onverhitte honing kan in beperkte mate als zoetstof worden gebruikt en heeft zelfs een geneeskrachtige werking.
Onthoud dat je honing niet mag verhitten of op mag lossen in kokend heet water, want dan gaan de geneeskrachtige enzymen kapot en wordt de honing toxisch. De meeste voedingsstoffen verdwijnen en er blijft voornamelijk suiker over, waardoor het drinken van honingwater niet meer bijdragt aan het ONTgiften , maar eerder aan VERgiftiging.
Een aantal belangrijke punten op een rij:
- Darmreiniging en -herstel
- Ontgifting
- Verbetering van het immuunsysteem
- Aanvullen van tekorten
- Gezonde voeding
- Bacteriedodende aanpak
- Schimmeldodende middelen
5. Gezonde voeding
Leven met Lyme betekent ook dat je je leefstijl om moet gooien. Borrelia houdt bijvoorbeeld erg van suiker. Ook is er veel voeding met gifstoffen die we echt kunnen missen als kiespijn, gezien de al aanwezige overdaad aan gif in ons lijf. Neem daarom producten zonder E-nummers, prostaglandines en geraffineerde suikers/zoetstoffen.
Om de uitscheidingsorganen niet te zwaar te belasten, kun je ook beter gluten vermijden en licht verteerbaar eten. De juiste voeding herstelt de cellen in ons lichaam. Dit heeft vooral op de lange termijn effect, dus verwacht niet meteen wonderen, maar weet dat je de basis van je gezondheid langzaam maar zeker steeds sterker maakt. Op korte termijn zullen vooral de darmen je dankbaar zijn.
Eet zo puur (onbewerkt) en
biologisch (onbespoten) mogelijk.
- Water
- Voldoende vezels
De juiste vezels vind je vooral in:
- vruchtvlees van fruit
- groenten (vooral in knollen, wortels, ui, prei, aardpeer, schorseneren, pastinaak, knolselderij, pompoen, koolrabie en asperge)
- gedroogd fruit (banaan)
- peulvruchten
- haver en gerst
- volkorenproducten
- noten
- zaden en pitten
Heb je juist meer klachten door vezels? Begin dan eerst met de opbouw van oplosbare vezels in groenten, peulvruchten, havermout en fruit en bouw daarna de niet-oplosbare vezels in noten, zemelen, rijst en fruitschillen heel langzaam op.
- Eiwitten
Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren, maar kunnen ook in andere producten zitten, zoals in snacks, koek en gebak (gelatine).
Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.
- Gezonde vetten
Ze zijn nodig om vitamines A, D, E en K (ook wel vetoplosbare vitamines genoemd) op te nemen uit voeding.
Gezond verzadigd vet bevat veel voedingstoffen en valt bij verhitting niet uiteen in schadelijke stoffen.
Gezonde verzadigde vetkeuze: Ongeraffineerde extra vierge kokosolie, rode palmolie of geklaarde bio roomboter. Alle andere verzadigde vette, in gebak, koekjes, chocolade, worst, kaas, chips, enz. kun je beter vermijden.
Onverzadigde vetten bevatten veel belangrijke vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken.
Gezonde verzadigde vetkeuze: Ongerafinneerde koud geperste plantaardige olie, wilde vette vis zoals zalm, makreel, haring, sardientjes, tonijn, ansjovis en sprot, noten, rozijnen, gedroogde zuidvruchten en groene bladgroenten.
- Transvetten
Transvetten vind je in alle margarines, halvarines, geraffineerde olie en saladedressing en in koekjes, snacks, pindakaas, crackers, gebak, cake, donuts, chips, pizza’s etc.
De gevaren van transvetten
- Ze beïnvloeden de prikkeloverdracht van het zenuwstelsel negatief (en geven daarmee meer kans op ADHD, Alzheimer, Parkinson, depressiviteit, enz.)
- Ze geven grotere kans op ontstekingen. Ze geven een grotere kans op allergieën (waardoor o.a. astma tot ontwikkeling kan komen.
- Ze verhogen de insuline in het bloed (waardoor o.a. insulineresistentie kan ontstaan).
- Ze verminderen de immuniteit.
- Ze ontregelen de prostaglandinesynthese.
- Ze bedreigen de normale werking van de geslachtshormonen en kunnen onvruchtbaarheid geven voor mannen en vrouwen.
- Ze verhogen de kans op hart- en vaatziekten doordat ze de ongunstige LDL cholesterol verhogen.
- Ze dragen bij tot afname van gezichtsscherpte.
- Ze verminderen de moedermelkproductie en de kwaliteit van de moedermelk.
- Ze veroorzaken een lager geboortegewicht.
- Ze doen groeistoornissen ontstaan bij jonge kinderen.
- Gezonde koolhydraten
Enkelvoudige koolhydraten worden snel door je lichaam opgenomen en leveren je snel energie, omdat de suikers snel vrij komen. Maar wanneer voeding snel door het lichaam wordt verwerkt, betekent dit ook dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt, je alvleesklier en spijsverteringsstelsel zwaarder wordt belast, er minder voedingsstoffen worden opgenomen, je al snel weer honger hebt, snel weer een moe en slap gevoel krijgt en sneller aankomt. De ontlasting zal ook meer stinken en plakken.
Meervoudige koolhydraten voorzien je lichaam langere tijd van glucose en zijn dus beter voor je bloedsuikerspiegel. Deze blijft constanter, zodat je je langer fit en alert voelt.
Wanneer de suikers langzaam vrij komen, zoals bij het eten van meervoudige koolhydraten hoeft de alvleesklier minder hard te werken en is het lichaam langer bezig om de voedingstoffen te verwerken. Ook geeft deze voeding je lichaam langer en meer energie en zorgt het dat je minder snel weer trek hebt.
Hoe lager de GI, hoe beter!
De snelheid waarmee de koolhydraten worden verteerd en de opname van suikers (glucose) in het bloed wordt Glycemische Index (GI) genoemd. Hoe lager de GI, hoe langer je lichaam de energie vasthoudt uit de voeding en hoe langer het duurt voor je lichaam weer naar voedsel vraagt.
- Antioxidanten
- Tarwe en gluten
Gluten zijn graaneiwitten in gerst, rogge en tarwe die voor iedere darm moeilijker verteerbaar zijn en daardoor darmklachten kunnen veroorzaken / verergeren. Glutenvrije granen zijn amarant, boekweit, gierst, maïs, quinoa, teff en rijst. In plaats van brood kun je ook eens pap of pannenkoekjes maken met glutenvrije granen.
Wanneer je helemaal geen brood meer eet, hou dan rekening met een jodiumtekort.
Jodium kun je uit bijvoorbeeld zeekraaal(zilt) en zeewier (lekker door de sla) halen.
- E-nummers
De meeste E-nummers zijn schadelijk voor de spijsvertering en veroorzaken vele klachten. Klik hier voor een overzicht en de schade die de stoffen aanrichten.
- Prostaglandines
- Ongeraffineerde extra vierge kokosolie
- Rode palmolie
- Geklaarde bio roomboter
- Ongeraffineerde extra vierge plantaardige olie
- Wilde vette vis zoals zalm, makreel, haring, sardientjes, tonijn, ansjovis en sprot
- Noten
- Rozijnen
- Gedroogde zuidvruchten
- Groene bladgroenten.
- Margarines
- Halvarines
- Geraffineerde olie
- Saladedressing
- Koekjes
- Snacks
- Pindakaas
- Crackers
- Gebak
- Cake
- Donuts
- Chips
- Pizza’s
- Worst
- Kaas
- Vet vlees
- Geraffineerde suikers / zoetstoffen
Bij de raffinageprocessen in de fabriek worden belangrijke stoffen als vitamines A, B, C en D, en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, selenium, zink en chroom verwijderd. Wat er overblijft is eigenlijk alleen maar rotzooi (ongezonde koolhydraten).
Het eten van zoetigheid wordt vaak gezien als een beloning of troost, maar jezelf belonen met iets wat vergiftigend en verslavend is voor het lichaam, is eerder een straf dan een plezier voor je lichaam. Al denken je smaakpappillen daar vaak anders over. ;)
Vermijd ook chemische suikervervangers. Suikervervangers zorgen er misschien voor dat je minder snel dik wordt, maar het verlangen naar zoet neemt niet af. Zoetstoffen zijn al even verslavend als suikers. Daarnaast zijn chemische suikervervangers, het woord zegt het al, niet gezond. Het effect op je hersenen en op je lichaam is gelijk aan geraffineerde suiker. Met name de zoetstof Aspartaam (E951) is een zeer schadelijke gifstof.
Natuurlijke suikers/zoetstoffen zijn niet slecht voor je. Deze zitten bijvoorbeeld in stevia, dadels, granen, fruit en zoete groentes. Ze zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Ook onverhitte honing kan in beperkte mate als zoetstof worden gebruikt en heeft zelfs een geneeskrachtige werking.
- Rauwe honing
Onthoud dat je honing niet mag verhitten of op mag lossen in kokend heet water, want dan gaan de geneeskrachtige enzymen kapot en wordt de honing toxisch. De meeste voedingsstoffen verdwijnen en er blijft voornamelijk suiker over, waardoor het drinken van honingwater niet meer bijdragt aan het ONTgiften , maar eerder aan VERgiftiging.
- Adaptogenen
Adaptogenen vindt je vooral in wortels van planten. Ze helpen ons lichaam om te gaan met pijn, lichamelijke en emotionele stress, stress gerelateerde onbalans en vervuiling in je leefomgeving.
Adaptogenen verhogen het zelfhelend vermogen van het lichaam, zorgen voor balans en stabilisatie en blijven lange tijd na inname nog actief in het lichaam.
Adaptogenen zitten in Chlorella, Spirulina, Ginseng, Maca (Peruaanse ginseng), Rhodiola, Griffonia, Ashwaganda (Indiase ginseng), Astralaghus (Chinese ginseng), Rozenwortel (Europese ginseng) en Dangshen.
Voeding met Omega-3
Anti-inflammatoire voeding is dus van groot belang om de ontstekingen te bestrijden en nieuwe ontstekingen te helpen voorkomen.
Adaptogenen verhogen het zelfhelend vermogen van het lichaam, zorgen voor balans en stabilisatie en blijven lange tijd na inname nog actief in het lichaam.
Adaptogenen zitten in Chlorella, Spirulina, Ginseng, Maca (Peruaanse ginseng), Rhodiola, Griffonia, Ashwaganda (Indiase ginseng), Astralaghus (Chinese ginseng), Rozenwortel (Europese ginseng) en Dangshen.
- Omega 3
Voeding met Omega-3
- chiazaden (bevatten het hoogste percentage Omega-3 dat te vinden is in de natuur), vette vis, eieren en vlees (afhankelijk van de voeding van dieren), avocado, soja-olie, lijnzaad en lijnzaadolie, raapzaad en raapzaadolie, hennepzaad en hennepzaadolie, walnoot en walnootolie.
- Ontstekingsremmende voeding
Anti-inflammatoire voeding is dus van groot belang om de ontstekingen te bestrijden en nieuwe ontstekingen te helpen voorkomen.
- Alle groenten zijn anti-inflammatoir, maar vooral boerenkool, spinazie en broccoli
- Omega 3 in gemalen(!) lijnzaad, chiazaad, levertraan en vette vis, met name haring, sardines, makreel en rode Atlantisiche zalm (of visoliecapsules wanneer je geen of weinig vette vis eet)
- Groene thee
- Noten, met name walnoten (geeft weerbaarheid tegen ontstekingen)
- Lijnzaad, hennepzaad en chiazaad (helpt ontstekingen voorkomen)
- Vers fruit in het algemeen en bessen in het bijzonder (werkt ontzurend en ontgiftend en stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam)
- Groene bladgroenten en verse groene kruiden zoals peterselie (helpt ons bloed zuurstofrijker te maken, wat ontstekingen remt en voorkomt)
- Gember (werkt ontstekingsremmend, zuiverend, ontsmettend en ontgiftend)
- Kruiden zoals cayennepeper en kurkuma (werkt ontstekingsremmend, zuiverend, ontsmettend en ontgiftend)
- Lookachtigen zoals knoflook en ui (doden schadelijke bacteriën, helpen de darmen te reinigen en leveren ontstekingsremmende voedingsstoffen)
- Avocado's (remt ontstekingen met Omega 3, vitamine E, anti-oxidanten, mineralen en micronutriënten)
- Felgekleurde groenten zoals paprika, tomaat, peper, bieten en wortelen (helpen om schade door ontstekingen te herstellen)
- Rode wijn, 1-2 glazen per dag
- Chlorella (staat bekend als een bijzonder krachtige ontstekingsremmer)
- Fructose/glucose
- Voeding zonder voldoende vezels
- Voedsel dat bereid is met gehydrogeneerde oliën, bijv. gefrituurd voedsel, koekjes, crackers en chips.
- Geraffineerde suikers (snoep, frisdrank, kant-en-klare vruchtensappen, enz)
- Verzadigde vetzuren
- Dierlijke vetten in vlees afkomstig van graan-gevoede zoogdieren.
(Vlees van zoogdieren die gevarieerde voeding en gras eten is veel gezonder.) - Omega 6 (in goedkope plantaardige oliën) zonder de juiste hoeveelheid van de tegenhanger Omega 3.
- Gluthation
Bron: www.ninefornews.nl
(Dank voor de tip, Isabelle)
- Dierlijke producten
Vermijd melk. Vervang kaas eens door glutenvrije edelgist. Koop biologisch vlees. Een biologische veehouder gebruikt alleen chemicaliën en medicatie als het écht niet anders kan. Ga steeds voor magere opties zoals gegrilde vis en gebakken/gegrild gevogelte zonder vel.
Of zorg ervoor dat je de nodige voedingsstoffen uit plantaardige voedingsmiddelen met vezels krijgt, zoals bonen, noten en plantaardige eiwitten.
- Exorfinen in voeding
Bij chronische (darm)afwijkingen zoals bij Lyme en ME moet men rekening houden met een overdaad aan exorfinen in het bloed, waardoor nieuwe klachten ontstaan of bestaande klachten verergeren. Een exorfine-vrij dieet kan al snel resultaat geven, in combinatie met supplementen die de afbraak van exorfinen in het bloed bevorderen.
Mensen denken door mijn blogs wel eens dat ik heel gezond leef, maar dat is heus niet altijd zo en dat vind ik ook oké. Ik weet alleen wel heel goed wat het effect is van ongezonde voeding op mijn lichaam en op de Lyme, dus ik maak bewuste keuzes en jij nu ook, omdat je inmiddels weet wat je nog niet wist. :)
Gezonde voeding
Geen opmerkingen :
Een reactie posten