vrijdag 29 mei 2015

Lyme | Verbetering van het immuunsysteem

Wat belangrijk is bij de aanpak van Lyme is het totaalplaatje, dus niet alleen aandacht voor de ziekteverwekkers, maar ook voor de uitscheidingsorganen, het immuunsysteem en de darmflora.

Een aantal belangrijke punten op een rij:
 1. Darmreiniging en -herstel
 2. Ontgifting
 3. Verbetering van het immuunsysteem
 4. Aanvullen van tekorten
 5. Gezonde voeding 
 6. Bacteriedodende aanpak
 7. Schimmeldodende middelen 

3. Verbetering van het immuunsysteem

Het is heel belangrijk om extra aandacht te besteden aan versterking van het immuunsysteem. Met een goed functionerend immuunsysteem is het lichaam namelijk zélf in staat om de ziekteverwekkers te verwijderen, of op zijn minst goed onder controle te houden.

Je kunt het immuunsysteem verbeteren door te werken aan een gezonde darm en darmflora met de juiste vezels, voldoende vitaminen en mineralen, gezonde koolhydraten, voldoende eiwitten, goede vetten en voldoende antioxidanten, maar ook door stress te verminderen. Zie tips onder 'Darmreiniging en -herstel' en 'Gezonde voeding'. Er zijn een heleboel extra dingen die je kunt gebruiken ter ondersteuning van het immuunsysteem, zie ook het artikel 'Bacteriedodende aanpak':

 • Echinacea
Echinacea (purple coneflower) is nuttig bij de behandeling van de ziekte van Lyme. Het helpt om het immuunsysteem te verbeteren en fungeert als een natuurlijk antibioticum. Echinacea bevat anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen.
 • Cat's Claw
Cat's Claw is zeer effectief bij verminderde weerstand. Het stimuleert en versterkt het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter weerstand kan bieden tegen infecties. Het heeft ook veel voordelen bij de bestrijding van Lyme, vanwege de sterk bacteriedodende werking.
 • GcMAF
GcMAF is een vitamine D-bindend eiwit dat een belangrijke rol speelt in het menselijke afweersysteem. 'Gc' is een code voor een bepaald gen in het menselijk lichaam en 'MAF' is de afkorting voor Macrophage Activating Factor.
Macrofagen zijn een type witte bloedlichaampjes, letterlijk “grote eters” genaamd, die in de bloedbaan tumoren en pathogenen (ziekteverwekkers) opruimen. De taak van GcMaf is het reactiveren van deze macrofagen.
GcMAF wordt toegediend door middel van subcutane (onderhuidse) injecties.


 • Organo olie
De therapeutische waarde van oregano-olie wordt hoog ingeschat, omdat ze naast het verhogen van de algemene weerstand zeer breed bacteriële -, virale -, schimmel- en parasitaire infecties kan helpen aanpakken.
De beste olie is die met minimaal 70% Carvacrol, de geneeskrachtige stof in oregano. 

Verder wordt oregano-olie ook ingezet als een algemeen tonicum (aansterkend middel), dat zowel lichamelijk, geestelijk als seksueel stimulerend werkt.

 • Rauwe honing 
Rauwe honing geeft het lymfe- en immuunsysteem een boost, helpt bij de afvoer van gifstoffen, heeft een krachtige antibacteriële werking en helpt ook tegen virussen en schimmels, darmklachten, longklachten, energietekort, nierproblemen, enz.. Het schijnt zelfs pijn te verzachten en de bloeddruk op peil te houden. Vooral Manuka honing bezit ontzettend veel geneeskrachtige enzymen.

Onthoud dat je honing niet mag verhitten of op mag lossen in kokend heet water, want dan gaan de geneeskrachtige enzymen kapot en wordt de honing toxisch. Hetzelfde geldt voor bewerkte honing, de meeste voedingsstoffen verdwijnen en er blijft voornamelijk suiker over, waardoor het drinken van heet honingwater geen ONTgifting meer is, maar eerder VERgiftiging.

 • Andrographis
Andrographis (Buhner protocol) is volgens Buhner het beste kruid tegen lyme. Het verbetert het immuunsysteem, werkt anti-spirochetisch, beschermt de hartspier, is anti-inflammatoir, kan de bloedhersenbarrière door waar het ook weer anti-spirochetisch werkt en kalmerend is. Het verbetert en beschermt ook de lever.
 • Astralagus
...
 • Biest
...

 • Lactoferrine met colostrum
...

 • Gluthation 
Verbetering van het glutathionniveau zorgt voor een versterking van het immuunsysteem. Ons immuunsysteem is namelijk voor een groot deel afhankelijk van een voldoende hoeveelheid beschikbare gluthation en ook ons zenuwstelsel heeft er baat bij. Gluthation vindt je onder andere in paranoten, aardappelen, broccoli, kool en meloen. Ook tijm, mariadistel en koffieklysma's stimuleren het lichaam om het glutathion aan te maken. Gluthation is ook verkrijgbaar in supplementvorm.
 • Vitamine C
Vitamine C is een krachtig antioxidant wat helpt om vermoeidheid te verminderen. Het zorgt voor een gezond immuunsysteem en helpt ook bij het verwijderen van zware metalen en toxines, zoals kwik, arseen, koolmonoxide en zwaveldioxide. Daarbij beschermt vitamine C de cellen tegen oxidatieve stress (schade door gifstoffen) en zorgt het dat de glutathion langer zijn werk kan doen bij het ontgiften.

Supplementen op basis van ascorbinezuur zijn de goedkopere vorm, maar zijn erg zuur, bevatten vaak gist, suiker en melk en zijn meestal niet hypoallergeen. Als je snel last hebt van maagzuur of darmproblemen hebt, neem dan ontzuurde vormen van vitamine C zoals: magnesium ascorbaat of calcium ascorbaat of nog beter: Ascorbyl palmitaat.

Ascorbyl palmitaat is een vette vorm van vit C die door de lever het beste wordt opgenomen. Deze vorm ondersteunt ook de ontgifting van toxines en vrije radicalen het beste.
 • Astaxanthine
Astaxanthine werkt maar liefst 500x effectiever dan vitamine E en 60x krachtiger dan vitamine C en heeft daardoor een zeer krachtige ontgiftende, ontstekingsremmende en immuunversterkende werking.

 • Levenswater
Levenswater (of solé) versterkt het immuunsysteem, stimuleert de stofwisseling, zuivert het lichaam en vult de ontbrekende mineralen aan. Levensbelangrijk water dus. ;)
Ik gebruik het bij de lunch, 1 theelepel in gekookt water samen met bouillonkruiden. Kan ook over maaltijden en salades heen gedruppeld of aan soep worden toegevoegd.

Ik zou het leuk vinden om hieronder jouw ervaring te lezen met 1 van de genoemde middelen of eentje die er nog niet tussen staat. :)  Verbetering van het immuunsysteem
Aanvullen van tekorten

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel