vrijdag 29 mei 2015

Lyme | Ontgiften

Wat belangrijk is bij de aanpak van Lyme is het totaalplaatje, dus niet alleen aandacht voor de ziekteverwekkers, maar ook voor de uitscheidingsorganen, het immuunsysteem en de darmflora.

Een aantal belangrijke punten op een rij:
 1. Darmreiniging en -herstel
 2. Ontgifting
 3. Verbetering van het immuunsysteem
 4. Aanvullen van tekorten
 5. Gezonde voeding 
 6. Bacteriedodende aanpak
 7. Schimmeldodende middelen 

2. Ontgiften

Onze uitscheidingsorganen (lever, nieren, darmen) hebben het zwaar te verduren bij een chronische aandoening (zie ook het artikel 'Ziektestadia van dr. Reckeweg'). Ze filteren gifstoffen uit ons lichaam en voeren deze af via urine en ontlasting. Denk bij gifstoffen aan vervuiling in drinkwater, luchtverontreiniging, voeding, E-nummers, cosmetica, schoonmaakmiddelen, antibiotica, pijnstillers en verdoving, stresshormonen en hormonen in vlees.
Ook cafeïne en alcohol zorgen voor belasting van de lever en nieren.

Het probleem is dat de lever bij te zware belasting de gifstoffen niet goed afgevoerd krijgt, waardoor de resterende gifstoffen in je lichaam worden opgeslagen, waar ze schade, (pijn)klachten en ontstekingen veroorzaken.
Bij de behandeling van Lyme komt er door het afsterven van ziekteverwekkers nog eens een extra lading gevaarlijke gifstoffen vrij. Wanneer we onze uitscheidingsorganen hier niet op hebben voorbereid, kan het lichaam tijdens de behandeling ernstig overbelast raken met hele heftige vergiftigingsverschijnselen als gevolg.

Het is dus van groot belang dat de lever en nieren ondersteund worden en dat de gal- en gluthationaanmaak gestimuleerd wordt. Gluthation is een van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten dat samen met gal een belangrijke rol speelt bij het vervoeren van gifstoffen van de lever naar de darmen, om van daaruit te worden uitgescheiden. (Ook hier is cafeïne weer iets waar het lichaam veel gluthation aan verspilt.)
Let op!
In ziektestadium 5 adviseert dr. Reckeweg om de organen NIET te belasten door flink te ontgiften, maar eerst - onder begeleiding van een natuurarts - een aantal stadia terug te gaan met voeding, supplementen, enz. 
Om de organen te ontlasten ben ik zelf met ontgiften via de huid (voetenbaden en maskers) en via de slijmvliezen (oilpulling) begonnen. 

Herxheimer-reactie
Wanneer je het lichaam wilt helpen ontgiften is het vermijden van extra gifstoffen niet voldoende. Tijdens de behandeling zullen er zoveel gifstoffen vrijkomen, dat er een Herxheimer-reactie (vergiftigingsreactie) kan ontstaan, waarbij de bestaande klachten verergeren en er nieuwe klachten bij kunnen komen. Behalve lichamelijke klachten kunnen er ook emoties vrijkomen of psychische klachten ontstaan / bijkomen. Zonder voorzichtig ontgiften is een behandeling meestal niet vol te houden.

 • Water drinken
Water is ontzettend belangrijk om de ophoping van gifstoffen en toxines in de lever te voorkomen en om de lever op te schonen. Water maakt het ook makkelijker voor de nieren om gifstoffen weg te spoelen. Bij te weinig vocht kunnen gifstoffen ophopen en verharden. Hierdoor vergroot de kans op bijv. nierstenen.

Begin de dag met twee glazen gefilterd lauw water. Knijp om je lever te ontgiften in het tweede glas een citroen uit en drink dit elke ochtend 20 minuten voor je ontbijt. Behalve water, kun je overdag ook groene thee drinken. Dit heeft een ontgiftende werking op de lever en zit vol antioxidanten die je leverfunctie op peil houden en giftige resten uit je lichaam wegwerkt.
Wanneer je vochtinname op peil is (30 ml per kg lichaamsgewicht), kun je ook naast het gewone water ook eens geïoniseerd water drinken, dit versnelt het afvoeren van gifstoffen.
  • Levenswater
  Als je veel water drinkt en regelmatig ontgift, plas en zweet je ook veel mineralen uit. Levenswater (of solé) stimuleert de stofwisseling, zuivert het lichaam en vult de ontbrekende mineralen weer aan.
  Ik gebruik het bij de lunch, 1 theelepel in gekookt water samen met bouillonkruiden. Kan ook over maaltijden en salades heen gedruppeld of aan soep worden toegevoegd.
  • Leverreiniging
  Er zijn meerdere manieren om je lever te reinigen. Ik heb hier nog geen ervaring mee, maar je kunt eens googlen op 'heetwaterkuur' of op de wat grondigere 'lever- en galblaaszuivering van Andreas Moritz'.
  Een leverreiniging is na de darmreiniging een zeer belangrijke stap in (voorbereiding op) het behandelproces.
  • Ontgiften via slijmvliezen
  Dit doe je door te spoelen met koudgeperste olie, 's ochtends op een nuchtere maag; oil pulling heet dat. Koudgeperste olie heeft van nature een sterk antivirale en antibacteriële werking. Door met deze olie te spoelen kun je via het mondslijmvlies veel gifstoffen aan het bloed onttrekken. Je schijnt tijdens oil pulling ook ontgiftende enzymen aan te maken.
  Deze ontgiftingsmethode is erg goed voor het gebit, voor de tong en het tandvlees, maar ook de stofwisseling verbetert, gezondheidsklachten nemen af en de darmen gaan beter functioneren.
  Om de uitscheidingsorganen te ontlasten kun je ook ontgiften via de huid. Dit doe je met bijvoorbeeld een masker of een voetenbad van bentonietklei en water.
  Blog: Geneeskracht van klei
  Ook zouten en magnesium helpen bij ontgifting via de huid.
   • Bentoniet
   Bentonietklei ontlast en ondersteunt zowel de lever en de nieren als de darmen bij het ontgiftingsproces op zeer krachtige wijze. De klei bevordert de uitscheiding van metalen en zorgt dat schadelijke stoffen worden geabsorbeerd door de klei en het lichaam verlaten. Bentoniet is in staat het 180-voudige (!) van zijn gewicht aan giftige stoffen, schimmels, bacteriën en parasieten aan zich te binden en af te voeren. Je kunt bentonietklei drinken, als masker gebruiken of toevoegen aan een voetenbad.

   Bij inwendig gebruik van bentoniet is veel water drinken gedurende de hele dag extra belangrijk, om obstipatie te voorkomen.
   • Darmspoelingen
   Een gezonde darmflora en een goede stoelgang zijn heel belangrijk bij het ontgiften.
   Tijdens het ontgiften komen de meeste gifstoffen die afgevoerd worden uiteindelijk in de darmen terecht, om van daaruit uitgescheiden te worden. Als de darmen traag werken of snel verstopt zitten, blijven al die verzamelde gifstoffen veel te lang in de darmen zitten, waardoor ze weer kunnen worden opgenomen via de darmwand. Hierdoor kun je je tijdens het ontgiften juist slechter gaan voelen in plaats van beter en doe je alle moeite voor niks. Daarom is een regelmatige darmreiniging een goede start en een goede ondersteuning tijdens het ontgiftingsproces!

   • Koffieklysma
   Koffie drinken werkt vervuilend voor de lever, maar darmspoelingen met koffie stimuleren de reinigende werking van de lever juist. Omdat het lichaam de koffie als vreemde vloeistof herkent, zal deze de lever aanzetten tot extra activiteit, waarmee de lever ondersteunt wordt bij het ontdoen van opgeslagen gifstoffen. Het onderste deel van de anus staat via een poortader in direct contact met de lever, die door de koffie aangezet wordt om gal vrij te maken.
   Ook zal een koffieklysma de spieren van de galbuis helpen ontspannen, waardoor er snel een ruime hoeveelheid gal de dunne darm ingevoerd wordt.
   Extra gal is hard nodig om gifstoffen van de lever naar de darmen te vervoeren.
   Licht gebrande biologische koffie (dus geen dark roast) bevat de meeste cafeïne en palmitinezuur, stoffen die nodig zijn om de ontgifting te stimuleren.
   Een koffieklysma neem je het beste een half uur na de (orale) inname van chlorella om te voorkomen dat gifstoffen weer opnieuw geabsorbeerd worden.
   • Ontzuren 
   Door gifstoffen die Borrelia&co afscheiden, door verkeerde voeding, stress, medicijnen, chemicaliën (in schoonmaakmiddelen, wasmiddel, cosmetica en persoonlijke hygiëne) en door overmatige spierbelasting of zuurstoftekort, wordt het pH-niveau in het lichaam te zuur, waarmee het lichaam een omgeving wordt waarin ziekteverwekkers goed kunnen overleven. De pH regelmatig meten (in speeksel of urine) en het lichaam ontzuren met appelazijn, citroensap, zuiveringszout of speciale thee, is dus minstens even belangrijk als ontgiften.
   • Appelazijn
   Appelazijn maakt de pH in het lichaam minder zuur (dit noem je alkaliseren) en helpt de nieren om te ontgiften.
   Doe 2 theelepels biologische appelazijn in een glas lauw water of sprenkel de appelazijn over een salade. Behalve het ontgiften heeft dit nog vele andere gezondheidsvoordelen.

   Waarschuwing:
   Door de sterk schimmeldodende werking van de azijn kan er, ondanks de ontgiftende werking, toch een Herxheimer-reactie ontstaan. In dat geval kun je het gebruik halveren of extra ontgiftingsmethodes toepassen, tot het herxen stopt.
   Citroenen zijn een van de meest krachtige ontgiftende voedingsmiddelen en hebben vele gezondheidsvoordelen. Citroen heeft een antibacteriële en antivirale werking, bevordert de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem, verbetert de huid, herstelt de zuurbalans, bevordert gewichtsverlies, voorkomt aderverkalking, voorkomt nierstenen, bevordert de zuurstofopname in het bloed, geeft meer energie en helpt stress te verminderen. Citroenen bevatten veel vit C, antioxidanten en vezels.

   • Zuiveringszout
   Zuiveringszout heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het werkt zuiverend, ontzurend, ontstekingsremmend, ontgiftend, pijnstillend, bacteriedodend, ontspannend, verzachtend, enz.
   Je kunt zuiveringszout drinken (fijn bij maagklachten, maar niet bij nierklachten) en toevoegen aan een voetenbad of darmspoeling. Je kunt met behulp van meetstrips bepalen wat de juiste hoeveelheid zout is om de pH in het lichaam weer in balans te krijgen en te houden.
   • Zeoliet
   Zeoliet bestaat uit mineralen die gevormd worden door gesmolten lava dat in contact komt met water. Zeoliet bezit de eigenschap om zware metalen, chemicaliën en gifstoffen aan te trekken en af te voeren. Het helpt de lever, nieren en darmen te ontlasten.
   • Gluthation
   Gluthation is een van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten! Het speelt een belangrijke rol bij het ontgiften van de lever. Gluthation vindt je onder andere in paranoten, aardappelen, broccoli, kool en meloen. Ook tijm, mariadistel en koffieklysma's stimuleren het lichaam om het glutathion aan te maken. Gluthation is ook verkrijgbaar in supplementvorm.

   • N-Acetylcysteïne (NAC)
   NAC stimuleert in de lever de aanmaak van glutathion, dat nodig is bij ontgifting van o.a. zware metalen zoals lood, kwik en arseen. Het levert ook extra zwavel dat helpt bij definitief onschadelijk maken van vrijgemaakte gifstoffen. Het zou ook helpen bij het openmaken/vernietigen van de borreliacystes.

   NAC voert wel zink, koper en andere mineralen en sporenelementen sneller af, dus deze moet je zeker aanvullen bij het gebruik van N-acetylcysteïne. Ook is het nodig om naast NAC minimaal 2-3 keer zoveel vitamine C in te nemen. De vitamine C zorgt ook dat de glutathion langer zijn werk kan doen bij het ontgiften.

   Dit middel wordt in de reguliere zorg vooral ingezet bij vastzittend slijm in de luchtwegen, bij of ter voorkoming van paracetamolvergiftiging, bij leverfalen, maar ook bij pijnsyndromen.

   • Kurkuma 
   Kurkuma beschermt de lever tegen schade en helpt ook de vernieuwing van levercellen te bevorderen. Ook verhoogt het de natuurlijke productie van gal en helpt zo het lichaam vrij te houden van gifstoffen.
   Kurkuma is een van de beste kruiden om de lever te ontgiften. Het verhoogt de galproductie in de lever. Gal is hèt middel om gifstoffen van de lever naar de darmen te vervoeren, om van daaruit te worden uitgescheiden.
   Voeg een theelepel toe aan een gebakken eitje bij het ontbijt, aan je citroenwater of gebruik het om maaltijden of kip te kruiden. Voor een goede opname van kurkuma is ook een beetje zwarte peper nodig.
   Waarschuwing:
   Door de sterk schimmeldodende werking kan er, ondanks de ontgiftende werking, toch een Herxheimer-reactie ontstaan. In dat geval het gebruik halveren of extra ontgiftingsmethodes toepassen, tot het herxen stopt.
   • Chlorella
   Chlorofyl (bladgroen) is in staat vele toxische stoffen waaronder zware metalen aan zich te binden. Chlorofyl komt voor in alle groene planten (vandaar dat groene groenten ook heel belangrijk zijn) maar Chlorella bevat van alle planten op aarde het hoogste gehalte aan Chlorofyl en wordt daarom met recht 'superfood' genoemd. Chlorella zou met alle ontgiftingsmethodes gecombineerd moeten worden, om te voorkomen dat de gifstoffen weer opnieuw door het lichaam worden geabsorbeerd in de darmen.
   Ook de superfoods Spirulina, Acai en Tarwegraspoeder kunnen ondersteuning bieden bij het ontgiften.
   • Koriander 
   Koriander-tinctuur helpt het lichaam gezond te houden door het afvoeren van zware metalen en ondersteunt het lichaam bij het algehele ontgiften. Volgens het Klinghardt Lyme-protocol is koriander-tinctuur de enige methode om hersenen en zenuwweefsel te ontgiften van zware metalen.
   • Bitterstoffen
   Bitterstoffen activeren de spijsvertering en ondersteunen de darmwerking. Ze hebben een sterk geneeskrachtige werking op de lever en helpen de lever bij het vangen van vrije radicalen (gifstoffen) en het verwijderen van toxines. Ook activeren bitterstoffen de afgifte van gal, wat nodig is om de verzamelde gifstoffen naar de darmen te transporteren.
   Bitterstoffen zitten vooral in onbewerkte voedingsmiddelen, in het vlies van graan, het velletje om de noot en de schil van groenten en fruit. Je vind bitterstoffen bijvoorbeeld in witlof, andijvie, grapefruit, uien en knoflook, rucola, aardpeer, gember, spruiten, citrusfruit, groene thee, kool, druiven, kersen, in de schil van citrusfruit, in het hart van ananas en in rozemarijn.

   • Andrographis
   Andrographis (Buhner protocol) is volgens Buhner het beste kruid tegen lyme. Het verbetert en beschermt de lever, verbetert het immuunsysteem, werkt anti-spirochetisch, beschermt de hartspier, is anti-inflammatoir, kan de bloedhersenbarrière door waar het ook weer anti-spirochetisch en kalmerend werkt.

   • Burbur
   Burbur is een tinctuur van de bladeren van de plant Desmodium molliculum.
   Het kruid staat bekend om zijn reinigende werking in het hele lichaam. Burbur is zeer effectief in het ondersteunen van het ontgiften van o.a. de lever, nieren en het lymfesysteem.

   • Pinella
   Pinella is een tinctuur van het Peruaanse kruid Pimpinella Anisumis, ook wel zwarte netel genoemd dat gifstoffen uit de hersenen en het centrale zenuwstelsel verwijdert. De druppels hebben een krachtige ontstekingsremmende werking en werken positief bij concentratie- en geheugenverlies.

   • Japanse Duizendknoop
   Japanse Duizendknoop beschermt het lichaam tegen endotoxineschade, vermindert herxheimer-reacties en is een hart-beschermer. Ook moduleert en verbetert de Japanse Duizendknoop het immuunsysteem. De plant werkt actief tegen een reeks gram-negatieve en gram-positieve bacteriën en is anti-inflammatoir. Volgens Buhner heb je de hele plant nodig om alle goede eigenschappen te hebben. Resveratrol is het belangrijkste ingrediënt, dit zit bijvoorbeeld ook in rode wijn.
   • Rauwe honing 
   Rauwe honing helpt bij de afvoer van gifstoffen, heeft een krachtige antibacteriële werking, geeft het lymfe- en immuunsysteem een boost en helpt ook tegen virussen en schimmels, darmklachten, longklachten, energietekort, nierproblemen, enz.. Het schijnt zelfs pijn te verzachten en de bloeddruk op peil te houden. Vooral Manuka honing bezit ontzettend veel geneeskrachtige enzymen.

   Onthoud dat je honing niet mag verhitten of op mag lossen in kokend heet water, want dan gaan de geneeskrachtige enzymen kapot en wordt de honing toxisch. Hetzelfde geldt voor bewerkte honing, de meeste voedingsstoffen verdwijnen en er blijft voornamelijk suiker over, waardoor het drinken van honingwater geen ONTgifting meer is, maar eerder VERgiftiging.

   • Gember
   Gember is een natuurlijke antibioticum, wat tegen oneindig veel klachten helpt. De belangrijkste eigenschappen bij Lyme -behalve het bestrijden van ziekteverwekkers- zijn de ontgiftende en reinigende werking op het lichaam.
   • Knoflook (voetpakking)
   Knoflook op de voetzolen tijdens het slapen zou helpen om gifstoffen af te voeren en hersenmist te verminderen. Pers voor het slapen gaan 1 teen knoflook, meng de knoflook met een eetlepel vaseline (of gebruik kokosolie, lijkt me beter), breng olijfolie op de het midden van de voetzool aan, wikkel folie in een dubbele laag om de voet heen en trek sokken aan. De volgende ochtend verwijder je de pakking pas en was je de voeten.

   • Mariadistel
   Mariadistel beschermt en herstelt levercellen en ondersteunt de leverfuncties.
   Het heeft anti-oxidatieve eigenschappen, helpt bij het ontgiften, stimuleert het herstellend vermogen, werkt ontstekingsremmend, remt de vorming van littekenweefsel bij leverschade, werkt gal afdrijvend en verbetert de zwavelstatus in het lichaam. Mariadistel voorkomt ook een tekort aan glutathion en helpt beschadigde levercellen herstellen, zodat ze weer kunnen functioneren.
   Leverbelastingen door alcohol, drugs, chemicaliën en medicijnen kunnen worden verlicht door Mariadistel.
   • Guldenroede
   Guldenroede versterkt de nierwerking. Er wordt meer vocht afgevoerd. Dit vocht bevat vaak urinezuur. Urinezuur is oorzaak van gewrichtsklachten en -aandoeningen.

   • Astaxanthine
   Astaxanthine werkt maar liefst 500x effectiever dan vitamine E en 60x krachtiger dan vitamine C en heeft daardoor een zeer krachtige ontgiftende, ontstekingsremmende en immuunversterkende werking.

   • Brandnetel
   Brandnetel is erg goed in het schoonmaken van de urinewegen. Zaken als retentie, nachtelijk vaak moeten plassen en te veel aandrang worden opgelost met brandnetel. Daarnaast is het een nierstimulerend kruid. Ook helpt het bij ontstekingen en werkt het kruid bloeddrukverlagend. Drie tot viermaal per dag een kopje brandnetelthee drinken zorgt ervoor dat het bloed gereinigd wordt en overtollig water wordt afgevoerd.

   • Kamille
   Kamille is nierstimulerend maar werkt ook kalmerend en pijnstillend. Kamille is extra goed tegen krampstoornissen. Wanneer je last hebt van blaaskramp omdat je lang niet naar de wc kon, is het verstandig om een kopje kamillethee te drinken.
   • Avocado’s 
   Avocado's bevatten behalve hele gezonde vetten en veel belangrijke voedingsstoffen plus verbindingen die de lever kunnen beschermen tegen schade.

   • Tijm
   Tijm ondersteunt de lever en stimuleert het lichaam om het glutathionniveau op peil te houden. Gluthation is nodig bij het vervoeren van gifstoffen van de lever naar de darmen, om van daaruit te worden uitgescheiden.

   • Paardebloem
   Paardebloem staat bekend om het verhogen van de galproductie in de lever.
   Gal is hèt middel om gifstoffen van de lever naar de darmen te vervoeren, om van daaruit te worden uitgescheiden.
   Ondersteunt ook de nieren bij het ontgiften.
   Het schijnt ook endotoxines te neutraliseren, dat zijn gifstoffen die vrijkomen bij het afsterven van spirocheten en die voor een Herxheimer-reactie zorgen.
   • Melkdistel
   Melkdistel ondersteunt de lever en de nieren, beschermt de lever tegen toxische beschadiging en helpt gifstoffen af te voeren.
   Vooral melkdistelzaden bevatten geneeskrachtige eigenschappen.
   Melkdistel bevat een krachtig antioxidant, heeft een ontstekingsremmende werking, herstelt beschadigd weefsel en gaat de groei van kankercellen tegen.
   Beschermt het lichaam tegen schade door vrije radicalen (gifstoffen).
   Voeg 1 theelepel gespleten zaden toe aan bijvoorbeeld een havermout ontbijt.
   • Peterselie
   Peterselie helpt tegen Herxheimer-reacties en is het meest effectief in tinctuur vorm, maar dat geldt voor alle kruiden.

   Bedankt voor het plaatje, Nadia!
   Overig
   De Borrelia kan worden getriggerd door zware metalen, chemische middelen (zie ook het artikel over natuurlijke cosmetica, huid- / haarverzorging en persoonlijke hygiëne), fluor, aspartaam en amalgaamvullingen (zilver met kwik). Ook vaccinaties, neurotoxines in oplosmiddelen, geneesmiddelen en conserveermiddelen zijn zeer schadelijk. Zelfs dode tanden zijn in het voordeel van de Borrelia bacterie. Probeer deze factoren dus te vermijden en/of te verwijderen uit je leefstijl. Maak bijvoorbeeld zelf tandpasta van bentonietklei, deodorant van kokosolie, was jezelf met Aleppozeep, enz.


   Lees ook het artikel: Verschillende ontgiftingsfases om het ontgiftingsproces beter te begrijpen.

   Ik zou het leuk vinden om hieronder jouw ervaring te lezen met 1 van de genoemde middelen of eentje die er nog niet tussen staat. :)   12 opmerkingen :

   1. Er zijn zoveel mogelijkheden om te ontgiften . Hoe vind je een balans hierin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Renate, er is inderdaad veel mogelijk hè, dat vind ik zelf wel een fijn idee, dat er nog veel te proberen valt.

     Ik denk dat het heel belangrijk is dat (als je nog niet begonnen bent) je rustig begint met 1 methode en dan langzaam opbouwt. Ik ben zelf begonnen met citroenwater, daarna heb ik de bentonietklei met zuiveringszout in een voetenbad geprobeerd en dat helpt zo goed bij mij, dat ik het verder niet nodig vind nog meer te gebruiken, behalve levenswater, en geneeskrachtige / gifvrije voeding en cosmetica.

     Alleen in geval van een herx, bij volle maan, een zwaardere kuur, enz. zet ik extra middelen in en moet ik weer even zoeken naar balans inderdaad. Die vind je vanzelf.

     Als je klachten afnemen tijdens het ontgiften doe je het goed, als je klachten verergeren doe je teveel, als er niks verandert is het goed om meer middelen in te zetten of meerdere malen per dag te gaan ontgiften.

     Ontgiften moet langzaam op gang komen en vervolgens op gang gehouden worden door een ritme te vinden waarbij je op regelmatige tijden het gif afvoert.

     Kun je hier wat mee?

     Verwijderen
   2. Bedankt voor deze duidelijke opsomming! Ik was hier precies naar opzoek :)

    BeantwoordenVerwijderen
   3. Bij werkte genoeg water drinken en vooral Gingseng Thee. (De Koreaanse variant) Ik heb door de thee zoveel meer energie op een dag en wordt ook beter wakker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat goed Lotte! Ginseng doet een boel goeds in het lichaam! :)

     Verwijderen
   4. hallo,

    Ik ben er na 4 jaar achter lyme te hebben. Nu begonnen met de lange behandeling, als start ben ik begonnen met 3 weken ontgiften en het opbouwen van de weerstand en immuunsystemen (ILADS protocol)

    Merk dat mijn lichaam er al op reageert! ik gebruik momenteel pinella, burbur, paardenbloemthee, tri forty, magnesium en curcumma. Is prima te doen allemaal.

    Mijn advies als je een vermoeden van lyme hebt: blijf doorzoeken totdat je het hebt gevonden. ik heb 3 testen in nederland laten doen bij verschillende ziekenhuizen en er kwam niks uit. Toch door gegaan en een positieve test terug gekregen bij pro healt medical. Nu onder behandling bij medicaplus in alblasserdam. Daar behandelen ze naar de richtlijnen van ILADS (doen tenminste meer als 1 antibiotica kuurtje van max 6 weken).

    Nadeel is dat natuurlijk bijna niks wordt vergoed. Maar naar meer als 4 jaar ziek te zijn geweest, niet wetende wat het was is elke euro het waard!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je waardevolle bijdrage! Ik ben zelf opgeknapt door een Lymebehandeling zónder positieve test! :)

     Verwijderen
    2. Nina, door welke lymebehandeling? En vond je het niet vervelend om zoiets te doen zonder zeker te weten of het echt lyme was?

     Verwijderen
    3. Hoi Ans, nee hoor dat vond ik niet vervelend. Ik heb uiteindelijk van 2 artsen de diagnose gekregen en de behandeling sloeg aan dus dat vond ik voor mezelf voldoende bewijs. Maar een positieve test zou ik wel heel fijn vinden om ook regulier en van mijn huisarts erkenning te krijgen.

     Mijn Lymebehandeling bestond en bestaat nog steeds uit heel veel middelen tegelijkertijd. Een combinatie van reguliere antibiotica en vooral veel natuurlijke middelen. Je vind een uitgebreid overzicht via deze link:

     http://moezijniszooo.blogspot.com/p/behandelresultaat-2.html

     Verwijderen
   5. Ik zou moeten beginnen met zeoliet in te nemen, 5 gram per dag, heb jij een idee waar je dat best besteld?
    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen


    Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
    Ik ben geen expert. Ik probeer.
    Ik denk, zoek en observeer.
   Ik schrijf en inspireer.