donderdag 25 juni 2015

Wat niet mag ontbreken in je kruidentuin

Verse kruiden zijn niet alleen veel smaakvoller dan gedroogde kruiden, maar ook veel gezonder en geneeskrachtiger.
En wat is er nu leuker dan tijdens het koken even wat groen te knippen voor in de pan?


Ik heb een overzicht gemaakt van kruiden die erg belangrijk zijn bij Lyme, teveel gifstoffen, infecties, ontstekingen, pijn, verzwakt immuunsysteem, enz. Graag hoor ik van jullie welk vers kruid niet mag ontbreken in dit lijstje.

Ik heb mijn biologische, dus gifvrije kruidenplantjes besteld bij de moestuinwebshop Puur Aroma.

Enneh.. 'geen tuin' is geen excuus, kruiden doen het ook prima in een pot op het balkon, aan de schutting of in de vensterbank. :)


  • Koriander 
Koriander is een natuurlijk antibioticum en antischimmelmiddel. Het kruid is goed voor de spijsvertering, ondersteunt de lever, bevat veel antioxidanten die ontstekingsremmend, ontgiftend en darmregulerend werken. Koriander helpt het lichaam gezond te houden door zware metalen af te voeren, het versterkt de werking van de nieren, gaat darmgassen en maagkrampen tegen, heeft een genezend effect op reuma en artritis en laat vochtophopingen sneller verdwijnen.
Koriander past goed in de Mediteraanse en Oosterse keuken, in combinatie met quinoa en granaatappel, vis. Koriander zaden zijn lekker in wild-paté, kerrieschotel, Oosterse gerechten.
 
  • Peterselie
Peterselie vermindert Herxheimer (vergiftigings) reacties bij een Lymebehandeling en versterkt het hele lichaam, maar met name de zenuwen door het hoge ijzergehalte. Het heeft door het hoge vitamine C gehalte zelfs kankerremmende eigenschappen.
Peterselie werkt ontgiftend, ontslakkend, immuunversterkend, ontstekingsremmend en zit bomvol voedingsstoffen.
Peterselie is lekker (als garnering) bij vlees, vis, aardappelgerechten, soepen, sauzen, dressings, ovengerechten, eiergerechten, kruidenboter en cocktails.

  • Tijm
Tijm ondersteunt de lever en stimuleert het lichaam om het glutathionniveau op peil te houden. Gluthation is nodig bij het vervoeren van gifstoffen van de lever naar de darmen, om van daaruit te worden uitgescheiden.
Tijm werd in de oudheid al voorgeschreven bij hersenziekten, het werkt bloedzuiverend, bacteriedodend, maagversterkend, griepbestrijdend en heeft een positief effect op hersenen, nieren en hart.
Tijm bevat de geneeskrachtige stof 'thymol' en antioxidanten die gifstoffen helpen afbreken en een ontstekingsremmende en darmregulerende werking hebben.
Tijm is lekker in vleesgerechten, soep, stoof- en ovenschotels, vis, dressing, garnering, aromatiseren van wijnazijn en als onderdeel van vele kruidenmengsels.

  • Bieslook
Bieslook heeft dezelfde eigenschappen als knoflook, maar dan in mindere mate:
Het bestrijdt bacteriën, virussen en parasieten, helpt tegen darminfecties, darmkramp en diarree, activeert de enzymen in de lever die gifstoffen filteren en de bloedcirculatie verhogen, beschermt de lever en helpt zware metalen af te voeren.
Ook heeft het kruid een vochtafdrijvende werking, is goed voor de bloedsomloop en stimuleert de spijsvertering en de eetlust.
Voordeel ten opzichte van knoflook, je ruikt het niet. ;)
Bieslook is lekker in sauzen, aardappelgerechten, roomkaas, kwark,
broodbeleg of als garnering bij alioli.
De bloemknopjes zijn lekker en gezond als garnering of in de salade.

  • Oregano
Oregano (of: Wilde Marjolein) werkt immuunversterkend en helpt bacteriën, virussen, schimmels en parasieten op te ruimen. Verder wordt oregano ook gebruikt als een aansterkend middel, dat zowel lichamelijk, geestelijk als seksueel stimulerend werkt.
Oregano bevat zeer krachtige antioxidanten, wat ontstekingsremmend, ontgiftend en darmregulerend werkt.
Het bevat erg veel vezels, wat goed is voor de maag en darmen.
Oregano is lekker in de Mediteraanse keuken, bij lams- en varkensvlees, pizza, soep, salades, groenten, rijst, pasta’s, eiergerechten, tapas, tosti’s en visgerechten.
Je kunt met oregano ook een lekkere kruidenolie maken. Doe verse oregano in een flesje olijfolie. De smaak van oregano wordt opgenomen door de olie.

  • Rozemarijn
Rozemarijn bevat meer dan 12 antioxidanten en werkt daardoor sterk ontstekingsremmend, ontgiftend en darmregulerend. Ook is rozemarijn een natuurlijk antibioticum, het desinfecteert, zuivert het bloed en de lever, doodt schimmels en bacteriën, gaat spier- en gewrichtspijn tegen, bevordert de bloedsomloop en beschermt de hersencellen tegen beschadigingen en afsterving door gifstoffen. 
Wanneer de plant binnen staat helpt het de lucht in huis te zuiveren. 
Rozemarijn is vooral lekker in combinatie met omelet, champignons, aardappel en groentesmoothies.

  • Munt
Munt is een natuurlijk antibioticum, alleen de geur heeft al een antibacteriële werking. Het helpt tegen sommige hoofdpijnen, tegen darmkrampen, tegen jeukende huidziekten, verkoudheid, griep en slijmvliesontstekingen. Ook bevordert het de spijsvertering en speekselklieren en heeft het een antibacteriële werking voor mond en gebit.
Ben je misselijk of heb je hoofdpijn, stop je neus in het plantje, dit kan pijn en misselijk verdrijven. Munt is lekker in thee, maar ook in een kan met water. Voeg nog wat schijfjes citroen toe en je hebt een heerlijk verfrissend drankje!

  • Basilicum 
Basilicum heeft een pijnstillend effect bij chronische pijn, bevat veel ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten en werkt daardoor ontgiftend en darmregulerend. Ook heeft het antikanker eigenschappen. Verder is het goed voor de ogen, helpt het bij verkoudheid, verdrijft de plant insecten en helpt het blad tegen jeuk bij een insectenbeet.
Basilicum smaakt lekker bij Italiaanse gerechten, pesto, tomaat, mozzarella, salades, lamsvlees, kalfsvlees, kip, groenten- en kippensoep. Het werkt het krachtigst wanneer het rauw gegeten wordt, dus op het laatst wordt toevoegd aan het gerecht.



Bronnen: 
Puur Aroma

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.