En wat is er nu leuker dan tijdens het koken even wat groen te knippen voor in de pan?
Ik heb een overzicht gemaakt van kruiden die erg belangrijk zijn bij Lyme, teveel gifstoffen, infecties, ontstekingen, pijn, verzwakt immuunsysteem, enz. Graag hoor ik van jullie welk vers kruid niet mag ontbreken in dit lijstje.
Ik heb mijn biologische, dus gifvrije kruidenplantjes besteld bij de moestuinwebshop Puur Aroma.
Enneh.. 'geen tuin' is geen excuus, kruiden doen het ook prima in een pot op het balkon, aan de schutting of in de vensterbank. :)
- Koriander
Koriander past goed in de Mediteraanse en Oosterse keuken, in combinatie met quinoa en granaatappel, vis. Koriander zaden zijn lekker in wild-paté, kerrieschotel, Oosterse gerechten.
- Peterselie
Peterselie werkt ontgiftend, ontslakkend, immuunversterkend, ontstekingsremmend en zit bomvol voedingsstoffen.
Peterselie is lekker (als garnering) bij vlees, vis, aardappelgerechten, soepen, sauzen, dressings, ovengerechten, eiergerechten, kruidenboter en cocktails.
- Tijm
Tijm werd in de oudheid al voorgeschreven bij hersenziekten, het werkt bloedzuiverend, bacteriedodend, maagversterkend, griepbestrijdend en heeft een positief effect op hersenen, nieren en hart.
Tijm bevat de geneeskrachtige stof 'thymol' en antioxidanten die gifstoffen helpen afbreken en een ontstekingsremmende en darmregulerende werking hebben.
Tijm is lekker in vleesgerechten, soep, stoof- en ovenschotels, vis, dressing, garnering, aromatiseren van wijnazijn en als onderdeel van vele kruidenmengsels.
- Bieslook
Het bestrijdt bacteriën, virussen en parasieten, helpt tegen darminfecties, darmkramp en diarree, activeert de enzymen in de lever die gifstoffen filteren en de bloedcirculatie verhogen, beschermt de lever en helpt zware metalen af te voeren.
Voordeel ten opzichte van knoflook, je ruikt het niet. ;)
Bieslook is lekker in sauzen, aardappelgerechten, roomkaas, kwark,
broodbeleg of als garnering bij alioli.
De bloemknopjes zijn lekker en gezond als garnering of in de salade.
Bieslook is lekker in sauzen, aardappelgerechten, roomkaas, kwark,
broodbeleg of als garnering bij alioli.
De bloemknopjes zijn lekker en gezond als garnering of in de salade.
- Oregano
Oregano bevat zeer krachtige antioxidanten, wat ontstekingsremmend, ontgiftend en darmregulerend werkt.
Het bevat erg veel vezels, wat goed is voor de maag en darmen.
Oregano is lekker in de Mediteraanse keuken, bij lams- en varkensvlees, pizza, soep, salades, groenten, rijst, pasta’s, eiergerechten, tapas, tosti’s en visgerechten.
Je kunt met oregano ook een lekkere kruidenolie maken. Doe verse oregano in een flesje olijfolie. De smaak van oregano wordt opgenomen door de olie.
Oregano is lekker in de Mediteraanse keuken, bij lams- en varkensvlees, pizza, soep, salades, groenten, rijst, pasta’s, eiergerechten, tapas, tosti’s en visgerechten.
Je kunt met oregano ook een lekkere kruidenolie maken. Doe verse oregano in een flesje olijfolie. De smaak van oregano wordt opgenomen door de olie.
- Rozemarijn
Wanneer de plant binnen staat helpt het de lucht in huis te zuiveren.
Rozemarijn is vooral lekker in combinatie met omelet, champignons, aardappel en groentesmoothies.
Ben je misselijk of heb je hoofdpijn, stop je neus in het plantje, dit kan pijn en misselijk verdrijven. Munt is lekker in thee, maar ook in een kan met water. Voeg nog wat schijfjes citroen toe en je hebt een heerlijk verfrissend drankje!
- Munt
Ben je misselijk of heb je hoofdpijn, stop je neus in het plantje, dit kan pijn en misselijk verdrijven. Munt is lekker in thee, maar ook in een kan met water. Voeg nog wat schijfjes citroen toe en je hebt een heerlijk verfrissend drankje!
- Basilicum
Basilicum smaakt lekker bij Italiaanse gerechten, pesto, tomaat, mozzarella, salades, lamsvlees, kalfsvlees, kip, groenten- en kippensoep. Het werkt het krachtigst wanneer het rauw gegeten wordt, dus op het laatst wordt toevoegd aan het gerecht.
Bronnen:
Puur Aroma
Geen opmerkingen :
Een reactie posten