maandag 10 augustus 2015

Is er iets te doen aan chronische vermoeidheid?

Is er iets te doen aan chronische vermoeidheid? Of moeten we 'er mee leren leven?' Ik heb altijd al een hekel gehad aan die zin. Ik kom liever in actie, hoe uitgeput ik ook ben. Ik weiger me neer te leggen bij iets wat niet bij me past als ik niet eerst alles heb uitgeprobeerd.

Op de reguliere manier kom je vaak niet verder dan symptoombestrijding of gedragstherapie (doodmoe word je er van, met een beetje pech), maar op natuurlijke wijze kun je vermoeidheid zeker wel aanpakken, welke aandoening je ook hebt. Het gaat niet vanzelf, je moet er best wat voor doen en dan bedoel ik niet 'meer sporten' of zoiets, maar vooral jezelf meer ontlasten, op tijd ontprikkelen, veel ontspannen, ontgiften, ontzuren, bepaalde voeding weglaten, bepaalde voeding toevoegen aan je leefstijl, leren luisteren naar je lichaam, grenzen bewaken (ik ben net een waakhond af en toe), tekorten aanvullen, lymfedrainage stimuleren, bewegen zonder te overbelasten, darmen regelmatig reinigen, ademhalingsoefeningen doen, blokkades opruimen, enz.

Ik hoop met mijn tips ook jou te helpen om iets aan de vermoeidheid te doen, maar het vraagt wel een bepaalde mentaliteit van jou.
Wil je weten wat je zelf kunt doen, spit dan mijn blog door. Begin met het artikel 'Wat kan ik zelf doen'.
Meet jezelf een nieuwe leefstijl aan, niet tijdelijk, maar chronisch! :)
Je moet een eigenwijze vechter zijn, het onmogelijke mogelijk willen maken en geloven in je eigen waarheid om iets (al is het maar iets kleins) te kunnen veranderen aan je situatie. Als het lukt, heb je winst geboekt, als het niet lukt, heb je in elk geval alles, maar dan ook echt àlles geprobeerd.

Wil je niks missen, meld je dan onderaan mijn blog (mobiele versie) of rechts van mijn blog (computerversie) aan met je emailadres, dan krijg je bij elk nieuw artikel een email.

Als ik had geluisterd naar adviezen als:
- Leg je er bij neer
- Er is niks ernstigs aan de hand
- Er is niks aan te doen
- Leer er mee leven
- Stop met vechten, daar word je nog 'moeier' van
- Accepteer dat je niet meer kunt wat je ooit kon
- *blablabla*

..dan had ik nu nog steeds fulltime in bed gelegen, had ik niet meer kunnen lopen, had ik niet geweten dat ik chronische Lyme heb, had ik niet geweten dat er dus toch behandeling mogelijk is, had ik geen boeken en websites doorgespit om kennis op te doen en had ik niet geweten dat er nog zoveel opties waren, nadat ik dacht alles al te hebben geprobeerd. Ik ben zelfs aan het revalideren momenteel zonder klachten nadien, wie had dat ooit gedacht?

En dat ik rekening hou met terugvallen, betekent alleen dat ik alvast moed verzamel om daarna weer van voren af aan te beginnen. ;)

4 opmerkingen :

 1. Ik heb je blog gisteren doorgespit (had ook al elders iets geschreven), en ik lees juist toch die adviezen wel een beetje terug hoor die ik hierboven lees. Hoe je vertelt hoe essentieel het is om te luisteren naar je lichaam, mee te bewegen met de mogelijkheden, niet boos te zijn op je lijf, er een team mee te vormen. Dat is imo de kern van 'acceptatie' en 'niet vechten'. Ik denk dat die adviezen dus deels helemaal niet zo slecht zijn, mits je echt weet wat het betekent. Dt acceptatie niet betekent dat je je moet neerleggen bij de situatie, maar elke dag wel moet nemen zoals die is en vandaar uit de beste keuzes maken voor jezelf. i.p.v boos zijn en gefrustreerd en over grenzen banjeren etc etc, wat allemaal stress geeft voor zo'n moe lijf, waardoor je lichaam sowieso niet recupereert.
  ik vind juist dat jij heel goed vecht door niet te vechten en accepteert dat je lichaam jou de weg wijst en het tempo aangeeft.

  bloem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Bloem! Ik had gisteren ook meteen gereageerd, had je dat gezien? Je vat het mooi samen. :)

   Verwijderen
 2. ja had ik gezien inderdaad! thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik hoop er ook ooit te komen trouwens. Voorlopig lig ik een groot deel van de tijd te stoven van frustratie op de bank, wat natuurlijk helemaal niet helpt. :) Maar goed ik ben een newbie, it's a process...

  bloem

  BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.