dinsdag 2 februari 2016

Voeding bij masthopathie, cystes en (verhoogd risico op) borstkanker

Voeding
Leefstijl en voedingspatroon hebben invloed op de pijn en cystes in de borsten. Ik kende het bijzondere effect al van voeding op Endometriose en op Lyme en ME, maar dat voeding ook bij cystes en ander soort knobbels effect heeft, weet ik pas sinds een paar maanden.

Er lopen zoveel vrouwen rond met mastopathie, die steeds te horen krijgen dat er niks aan te doen is... Zelf kreeg ik het advies om goede pijnstillers te gebruiken, maar dat is wel het laatste wat ik van plan ben.

Zoals je in het eerste deel van deze serie hebt kunnen lezen, kunnen cystes en tumoren o.a. ontstaan door een disfunctionerend immuunsysteem (schadelijke hoeveelheid immuunstoffen), infecties, tekorten van belangrijke hormonen, chronische ontstekingen en ophoping van gifstoffen. Dat maakt al meteen een plan van aanpak duidelijk: Immuunondersteuning, infecties bestrijden, hormoonbalans creëren, ontstekingen remmen en gifstoffen afvoeren.

In het boek van Andreas Moritz over kanker als overlevingsmechanisme lees ik over de fysieke oorzaken van kanker, de emotionele oorzaken van kanker, maar ook kankerverwekkende risico's als vaccinaties, soja, frituren, schadelijk vetzuren, luchtvervuiling, zware metalen, bh's (!) en onnatuurlijke straling. Erg interessant! Ook deodorant kan borstkanker veroorzaken, wist je dat?

Na een zoektocht op internet heb ik een overzicht gemaakt van de belangrijkste voedingsmiddelen die invloed hebben op bindweefsel, mastopathie, cystes en goed- en kwaadaardige tumoren.

Jodium
De gemiddelde Nederlander krijgt te weinig jodium binnen. Daarom wordt er jodium toegevoegd aan brood, maar bij ME en Lyme is brood geen geweldig idee, dus bij het weglaten van brood valt ook de extra jodium weg. Als we al jodium binnen krijgen, verbruiken we het vooral tijdens processen als ontgiften en zweten. In geval van ME en Lyme en andere aandoeningen waarbij sprake is van teveel vrije radicalen (gifstoffen) verbruiken we dus meer jodium dan een gezond persoon. 

Eén van de dingen waaraan je een jodiumtekort kunt herkennen is cystevorming in de borsten, baarmoeder of eierstokken, lees ik. (Jammer dat ze dit in het ziekenhuis niet vertelden!)
Jodium en cystes 
Artsen denken dat fibrocysteuze borsten het gevolg zijn van een groei van extra cellen tijdens de menstruele cyclus. Jodium ondersteunt het proces van celvernieuwing waarbij cellen afsterven (apoptose) en worden afgevoerd. Zonder voldoende jodium worden extra cellen, die tijdens de menstruele cyclus zijn ontstaan, niet allemaal afgebroken. De overgebleven cellen bouwen zich langzaam op en veroorzaken op termijn (pijnlijke) knobbels. Er is wetenschappelijk aangetoond dat voldoende jodium ervoor zorgt dat het teveel aan cellen wordt verwijderd en dat fibrocysteus borstweefsel verdwijnt. 
Jodium en borstkanker 
Veel vrouwen die borstkanker ontwikkelen hadden voorheen al last van fibrocysteus borstweefsel. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met borstkanker een lager jodiumgehalte hebben in het borstweefsel dan vrouwen zonder borstkanker. Kankercellen zijn cellen waarin normale celdood niet meer optreedt. Jodium levert een belangrijke bijdrage aan de sterfte van kankercellen, aan het vertragen van de celdeling en aan een verminderde aanmaak van nieuwe bloedvaten in en rond het tumorweefsel.
Jodium is behalve in vloeibare- en supplementvorm ook te vinden in zeewier (dulse, nori, kombu, wakamé, kelp, arame en hiziki ), zeekraal, zeezout, spirulina, witvis (met name kabeljauw), garnalen, eieren, asperges, knoflook, lima bonen, paddenstoelen, aardbeien, spinazie, ananas, blackstrap molasse en bladgroenten. Kokosnootproducten die kort langs de zee groeien zijn ook een goede bron van jodium.
Jodium is trouwens ook nog eens effectief bij Lyme!

Kurkuma
Kurkuma (geelwortel) speelt een rol bij apoptose (celdood) en kan daarmee voorkomen dat tumoren verder groeien.

Moringa
Voor herstel van bindweefsel worden in de natuurgeneeskunde vaak voedingssupplementen als vitamine C, E, en B-complex, zink, koper en selenium voorgeschreven. Moringa bevat al deze stoffen in hoge concentraties, waardoor het kruid een sterk herstellend effect heeft op aangetast bindweefsel.
Moringa is te koop bij de Kaardeshop als poeder en bij Pit&Pit als gedroogd kruid.

Borage- en Theunisbloemolie
Borage-olie en teunisbloem kunnen helpen tegen pijnlijke borsten, cystes en tumoren.
De oliën zijn te koop bij Pit&Pit.

Red root
Red root (Ceanothus americanus / Amerikaanse sering) is zeer effectief in het elimineren van eierstok- en borstcysten uit het lichaam.
Red Root is te koop bij deze drogist, maar Pit&Pit en Kaardeshop werken er ook aan.
(Dank voor de tip, Isabelle)

Ashwaghanda 
Uit onderzoek blijkt dat Ashwagandha de groei van kankercellen helpt vertragen en de groei van tumorcellen onderdrukt, terwijl gezonde cellen beschermd worden. Ook heeft dit kruid een ontstekingsremmende werking.
Ashwagandha is in gedroogde vorm te koop bij Pit&Pit
Bron
(Dank voor de tip, Isabelle)

Knoflook
Diverse studies hebben aangetoond dat knoflook kanker kan voorkomen. Ook zijn er studies die laten zien dat knoflook hersenkankercellen kan doden, zonder daarbij de gezonde cellen aan te tasten.

Bron
Gember
Gember heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en verschillende studies tonen aan dat gember kankercellen kan vernietigen. Gember zorgt er ook voor dat kankercellen niet resistent worden tegen conventionele kankerbehandelingen.

Zuivel
Zuivel heeft een negatief (!) effect op gevoelige lymfeklieren.

Kiezelzuur
Kiezelzuur, ook wel silicium genoemd, gaat ontstekingen tegen en versterkt het steunweefsel dat zich in de borst tussen de cellen van het lymfeweefsel bevindt.

Zoethout 
Zoethout bevat stoffen die sterk verwant zijn aan het vrouwelijk hormoon, oestrogeen. Deze z.g.n. pseudo-oestrogenen, zoals in drop, groene thee en zoethoutthee, kunnen de borstklier heftig prikkelen en activeren.

Probiotica
Bij borstontstekingen helpt de probiotica Lactobacillus fermentum CECT5716.
(Dank voor de tip, Isabelle)


Kleefkruid
Deze tip kreeg ik van De Groene Zuster, omdat kleefkruid gifstoffen in het lymfestelsel bindt en afvoert. 


Overig
De opties van voeding met kankerremmende stofjes blijken eindeloos, dus ik zet het even zonder uitleg neer, anders ben ik over een half jaar nóg bezig aan dit artikel. ;)


- kokosolie
- hennep- en lijnzaadolie
- astaxanthine
- ananas
- mango
- knoflook
- ceylon kaneel
- hennepzaad
- macapoeder
- melkdistel
- zwart (komijn)zaad
- peulvruchten
- wortel
- kruisbloemige groenten, zoals paksoi, broccoli, kool, boerenkool, collards en bloemkool
- groene thee
- druiven en resveratrol
- granaatappel
- spinazie
- aardbeien
- tomaten
- alle koolsoorten
- avocado's
- asperges
- klein fruit: frambozen, bramen, aardbeien, bosbessen, cranberry’s (vossenbessen)
- paranoten, hazelnoten, walnoten, amandelen (geen cashewnoten, pinda’s of pinda-producten)
- citrusvruchten, inclusief (biologische!) schilrasp
- Noni, Mangosteen en Wolfberry (sap).
- chlorella en spirulina (!)
- tarwegras en gerstegras (!)
- zeegroenten als Kelp, Kombu, Hijiki, Nori en Arame
- alles met veel vit C
- voornamelijk ongekookte groenten
- weinig zoet fruit
- GcMAF / vitamine D
- vit b17

Wat kun je verder nog doen

- lymfedrainage stimuleren, bijvoorbeeld door te droogborstelen (stimuleert de afvoer van schadelijke stoffen en cellen in de borst)
- ontzuren (kankercellen gedijen in een verzuurd lichaam)
- oksel detox (door de oksels te ontgiften, zuiver je ook de borsten) 
- voldoende slaap (tijdens je slaap vind ontgifting plaats en herstel van cellen en weefsels)
- meer zuurstof (kankercellen gedijen in een zuurstofarm lichaam)
- minder stress (incl. angst) door stressbeheersing (stress heeft effect of de darmflora)
- anti-parasietenkuur (parasieten kunnen kanker veroorzaken)

Wat moet je vermijden
- suiker
- zoethout
- zuivel
- koffie
- zwarte thee
- tarwemeelproducten, mais en witte rijst
- rood vlees (alleen beperkt biologisch)
- ongefermenteerde soja
- schadelijke vetzuren
- schadelijke E-nummers
- bestrijdingsmiddelen
- luchtvervuiling
- schadelijke straling
- strakke knellende kleding en ondergoed die de lymfedrainage belemmeren

Overige bronnen

Kruiden bij borstkanker en cystes:


Voeding bij kanker:
©moezijniszooo.blogspot.nl


< Vorige artikel

Deel 4: Masthopathie en voeding


1 opmerking :

  1. It is my great pleasure to visit your website and get useful information. I like that very much.
    Zwart Zaad Olie

    BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.