We wisten al dat gluten bij veel chronisch
zieken darmklachten geven en dat veel mensen een glutenintolerantie of
overgevoeligheid hebben, maar wist je dat een overgevoeligheid voor gluten ook
heel ander soort klachten kan veroorzaken die je niet direct zou linken aan het
eten van gluten?
Het begint allemaal met
darmpermeabiliteit.
Darmwatte??
Darmwatte??
Darmpermeabiliteit
Marjolein Dubbers van de Energieke
Vrouwenacademie legt deze term heel duidelijk uit op haar website: Een bepaald bestanddeel (eiwit) in
gluten, gliadine genaamd, maakt het stofje zonuline. Dit
stofje tast de doorlaatbaarheid van je darmslijmvliezen aan. Hierdoor
kunnen er kleine gaatjes in je darmslijmvlies ontstaan, wat ook wel een
lekkende darm of darmpermeabiliteit wordt genoemd. De verschillende
eiwitten in gluten moeten door verschillende enzymen worden omgezet in
aminozuren. Bij een overgevoeligheid voor gluten werken een of meerdere
enzymen niet.
Via de poreuze darmwand komen
afvalstoffen, gifstoffen en bacteriën in de bloedbaan terecht, waardoor
ernstige gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Ook darmdysbiose (een
onbalans in de darmflora; teveel schadelijke bacteriën) kan darmpermeabiliteit
veroorzaken.
Darmdysbiose en gluten vormen samen een
voortdurende aanval op de darmwand.
Heb je geen duidelijke intolerantie voor
gluten en geen lekkende darm, maar wel infecties in de darmen, eet dan toch
geen gluten, anders hebben de darmen het veel te zwaar te verduren.
Klachten die horen bij darmpermeabiliteit
variëren van allergieën tot een onbedwingbare trek in koolhydraatrijk eten, van
een verzwakt immuunsysteem tot een hormonale disbalans en van vochtophoping tot
stress.
Malabsorptie
Darmpermeabiliteit gaat eigenlijk altijd samen met malabsorptie. Malabsorptie betekent dat voedingsstoffen niet goed worden afgebroken en opgenomen in de darmen. Hierdoor ontstaan ernstige tekorten op celniveau, zoals bijvoorbeeld een vitamine b12- en een ijzertekort.
Darmpermeabiliteit gaat eigenlijk altijd samen met malabsorptie. Malabsorptie betekent dat voedingsstoffen niet goed worden afgebroken en opgenomen in de darmen. Hierdoor ontstaan ernstige tekorten op celniveau, zoals bijvoorbeeld een vitamine b12- en een ijzertekort.
Klachten die horen bij malabsorptie zijn
bloedarmoede, vermoeidheid, verzwakking, zenuwpijnen en tintelingen,
kortademigheid, veel ontlasting, lichtgekleurde en sterk ruikende ontlasting,
winderig en opgeblazen gevoel, gewichtsverlies, buikpijn met krampen, verstopping
of juist diarree.
Brain fog
Door een abnormale reactie van IgG
antilichamen op gluten verslechtert het geheugen en verminderen de cognitieve
prestaties: Hersenmist of brain fog genoemd.
Pijn in gewrichten en spieren
Overgevoeligheid voor gluten geeft
ontstekingsreacties (inflammaties) binnenin de cellen. Behalve spierpijnen
kunnen hierdoor ook gewrichtspijnen en artritis ontstaan.
Onverwachtse gewichtstoename
Door malabsorptie, darmpermeabiliteit en
een systemische ontstekingen, kan er in korte tijd een snelle gewichtstoename
ontstaan.
Abnormale immuunfunctie
Bij een glutenintolerantie keren IgA
antilichamen zich door contact met gluten tegen het immuunsysteem ipv tegen
verkoudheid, griep en andere ziekten.
Gebitsproblemen
Door malabsorptie kan er een tekort aan
calcium ontstaan, een belangrijke stof die nodig is voor gezonde tanden. Ook
(steeds terugkerende) aften horen bij een glutenovergevoeligheid.
Hoofdpijn / migraine
Hoofdpijnklachten en migraine komen veel
vaker voor bij mensen die overgevoelig zijn voor gluten.
Huidklachten
Door malabsorptie kunnen ook acne, psoriasis, eczeem, een branderig gevoel, roodheid, huiduitslag, jeuk en blaren ontstaan en de aandoening Dermatitis Herpetiformis (DH).
Door malabsorptie kunnen ook acne, psoriasis, eczeem, een branderig gevoel, roodheid, huiduitslag, jeuk en blaren ontstaan en de aandoening Dermatitis Herpetiformis (DH).
Vermoeidheid
Door ontstekingen binnenin de cellen (daar
waar de mitochondria, de energiefabriekjes zich bevinden) in reactie op
gluten, raken de energiereserves van het lichaam uitgeput.
Oedeem
Vochtophopingen rond ogen, mond, enkels,
benen en buik kunnen een gevolg zijn van langdurige overgevoeligheid voor
gluten.
Candida
Een langdurige candida-infectie kan ook
een overgevoeligheid voor gluten geven.
Psoriasis
Onderzoeken hebben aangetoond dat
psoriasis kan verdwijnen door een glutenvrij dieet.
Heb jij 1 of meer van de bovenstaande
klachten, stop dan zéker met gluten! Eet eens minimaal 6 weken volledig
glutenvrij en zie wat dit doet met je klachten, gewicht en gezondheid. Eet na 6
weken weer gluten en kijk of er verschil is.
Let wel op de 'addertjes onder het glutenvrije gras' wat betreft kant en klare glutenvrije producten. Er wordt namelijk bijna altijd suiker of zetmeel gebruikt als glutenvervanger, dikmakers dus. Kant en klaar is zelden goed, zelf bereiden met verse ingrediënten is de gezondste optie.
Let wel op de 'addertjes onder het glutenvrije gras' wat betreft kant en klare glutenvrije producten. Er wordt namelijk bijna altijd suiker of zetmeel gebruikt als glutenvervanger, dikmakers dus. Kant en klaar is zelden goed, zelf bereiden met verse ingrediënten is de gezondste optie.
Gluten zitten in tarwe, rogge, gerst,
spelt en kamut. Het wordt ook aan veel kant en klaarmaaltijden en -producten
toegevoegd. Glutenvrije granen zijn: mais, rijst, boekweit, gierst, sesam,
soja, teff, quinoa en amaranth. Bij Pit&Pit koop je heerlijke en gezonde glutenvrije
ontbijtgranen (bijv. haver), meelsoorten (bijv. boekweit-, haver- en
amandelmeel) en pasta's (bijv. van bruine rijst ipv tarwe) online.
Ik neem - nu ik bijna geen brood meer eet
- dagelijks jodium in om een tekort te voorkomen, maar ook om
de Lyme te bestrijden en knobbels in mijn borst op natuurlijke wijze
te behandelen. (Zie ook het artikel over voeding bij borstklachten.) Met brood
krijgen we jodium binnen via het zout dat bakkers voor brood gebruiken.
Gelukkig zit jodium ook in o.a. in zeewier (dulse, nori, kombu, wakamé, kelp,
arame en hiziki ), zeekraal, zeezout, spirulina, magere witvis (met name
kabeljauw), garnalen, eieren, asperges, knoflook en ui, haver, vlees, eieren en
zuivel, lima bonen, paddenstoelen, aardbeien, spinazie, ananas, blackstrap
molasse en bladgroenten. Kokosnootproducten die kort langs de zee groeien zijn
ook een goede bron van jodium.
Ik ben benieuwd wat glutenvrij eten met jouw klachten gaat doen of gedaan heeft! Laat je het hieronder even weten in een reactie?
Liefs,
Nina
Ik ben benieuwd wat glutenvrij eten met jouw klachten gaat doen of gedaan heeft! Laat je het hieronder even weten in een reactie?
Liefs,
Nina
@moezijniszooo.blogspot.nl
ik heb een paar jaar geleden en onlangs no glutenvrij brood gegeten, ik heb geen verandering gemerkt. meestal eet ik speltbrood, soms van amandel meel pannenkoekjes, viel niet zo goed.laatste keer wat minder eieren erin gedaan, kreeg maagpijn. ook rauw eten zoals sla, verteer ik moeilijk. tegenwoordig neem ik komkommer, met tomaat en gek ei. dat gaat goed. geen idee of elke dag een ei kan. knap stuk onderzoek weer nina. :)
BeantwoordenVerwijderenIk eet ook elke dag een ei (of twee) Joke. :)
Verwijderen