zaterdag 16 april 2016

Waarom geen gluten bij chronische klachten

We wisten al dat gluten bij veel chronisch zieken darmklachten geven en dat veel mensen een glutenintolerantie of overgevoeligheid hebben, maar wist je dat een overgevoeligheid voor gluten ook heel ander soort klachten kan veroorzaken die je niet direct zou linken aan het eten van gluten? 

Het begint allemaal met darmpermeabiliteit.
Darmwatte??


Darmpermeabiliteit
Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwenacademie legt deze term heel duidelijk uit op haar website: Een bepaald bestanddeel (eiwit) in gluten, gliadine genaamd, maakt het stofje zonuline. Dit stofje tast de doorlaatbaarheid van je darmslijmvliezen aan. Hierdoor kunnen er kleine gaatjes in je darmslijmvlies ontstaan, wat ook wel een lekkende darm of darmpermeabiliteit wordt genoemd. De verschillende eiwitten in gluten moeten door verschillende enzymen worden omgezet in aminozuren. Bij een overgevoeligheid voor gluten werken een of meerdere enzymen niet.

Via de poreuze darmwand komen afvalstoffen, gifstoffen en bacteriën in de bloedbaan terecht, waardoor ernstige gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Ook darmdysbiose (een onbalans in de darmflora; teveel schadelijke bacteriën) kan darmpermeabiliteit veroorzaken. 

Darmdysbiose en gluten vormen samen een voortdurende aanval op de darmwand. 
Heb je geen duidelijke intolerantie voor gluten en geen lekkende darm, maar wel infecties in de darmen, eet dan toch geen gluten, anders hebben de darmen het veel te zwaar te verduren.

Klachten die horen bij darmpermeabiliteit variëren van allergieën tot een onbedwingbare trek in koolhydraatrijk eten, van een verzwakt immuunsysteem tot een hormonale disbalans en van vochtophoping tot stress.

Malabsorptie
Darmpermeabiliteit gaat eigenlijk altijd samen met malabsorptie. Malabsorptie betekent dat voedingsstoffen niet goed worden afgebroken en opgenomen in de darmen. Hierdoor ontstaan ernstige tekorten op celniveau, zoals bijvoorbeeld een vitamine b12- en een ijzertekort.

Klachten die horen bij malabsorptie zijn bloedarmoede, vermoeidheid, verzwakking, zenuwpijnen en tintelingen, kortademigheid, veel ontlasting, lichtgekleurde en sterk ruikende ontlasting, winderig en opgeblazen gevoel, gewichtsverlies, buikpijn met krampen, verstopping of juist diarree.

Brain fog
Door een abnormale reactie van IgG antilichamen op gluten verslechtert het geheugen en verminderen de cognitieve prestaties: Hersenmist of brain fog genoemd.

Pijn in gewrichten en spieren
Overgevoeligheid voor gluten geeft ontstekingsreacties (inflammaties) binnenin de cellen. Behalve spierpijnen kunnen hierdoor ook gewrichtspijnen en artritis ontstaan.

Onverwachtse gewichtstoename
Door malabsorptie, darmpermeabiliteit en een systemische ontstekingen, kan er in korte tijd een snelle gewichtstoename ontstaan.

Abnormale immuunfunctie
Bij een glutenintolerantie keren IgA antilichamen zich door contact met gluten tegen het immuunsysteem ipv tegen verkoudheid, griep en andere ziekten.

Gebitsproblemen
Door malabsorptie kan er een tekort aan calcium ontstaan, een belangrijke stof die nodig is voor gezonde tanden. Ook (steeds terugkerende) aften horen bij een glutenovergevoeligheid.

Hoofdpijn / migraine
Hoofdpijnklachten en migraine komen veel vaker voor bij mensen die overgevoelig zijn voor gluten.

Huidklachten
Door malabsorptie kunnen ook acne, psoriasis, eczeem, een branderig gevoel, roodheid, huiduitslag, jeuk en blaren ontstaan en de aandoening Dermatitis Herpetiformis (DH).

Vermoeidheid
Door ontstekingen binnenin de cellen (daar waar de mitochondria, de energiefabriekjes zich bevinden) in reactie op gluten, raken de energiereserves van het lichaam uitgeput.


Oedeem
Vochtophopingen rond ogen, mond, enkels, benen en buik kunnen een gevolg zijn van langdurige overgevoeligheid voor gluten.

Candida
Een langdurige candida-infectie kan ook een overgevoeligheid voor gluten geven.

Psoriasis
Onderzoeken hebben aangetoond dat psoriasis kan verdwijnen door een glutenvrij dieet.

Heb jij 1 of meer van de bovenstaande klachten, stop dan zéker met gluten! Eet eens minimaal 6 weken volledig glutenvrij en zie wat dit doet met je klachten, gewicht en gezondheid. Eet na 6 weken weer gluten en kijk of er verschil is.
Let wel op de 'addertjes onder het glutenvrije gras' wat betreft kant en klare glutenvrije producten. Er wordt namelijk bijna altijd suiker of zetmeel gebruikt als glutenvervanger, dikmakers dus. Kant en klaar is zelden goed, zelf bereiden met verse ingrediënten is de gezondste optie.

Gluten zitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Het wordt ook aan veel kant en klaarmaaltijden en -producten toegevoegd. Glutenvrije granen zijn: mais, rijst, boekweit, gierst, sesam, soja, teff, quinoa en amaranth. Bij Pit&Pit koop je heerlijke en gezonde glutenvrije ontbijtgranen (bijv. haver), meelsoorten (bijv. boekweit-, haver- en amandelmeel) en pasta's (bijv. van bruine rijst ipv tarwe) online. 

Ik neem - nu ik bijna geen brood meer eet - dagelijks jodium in om een tekort te voorkomen, maar ook om de Lyme te bestrijden en knobbels in mijn borst op natuurlijke wijze te behandelen. (Zie ook het artikel over voeding bij borstklachten.) Met brood krijgen we jodium binnen via het zout dat bakkers voor brood gebruiken. Gelukkig zit jodium ook in o.a. in zeewier (dulse, nori, kombu, wakamé, kelp, arame en hiziki ), zeekraal, zeezout, spirulina, magere witvis (met name kabeljauw), garnalen, eieren, asperges, knoflook en ui, haver, vlees, eieren en zuivel, lima bonen, paddenstoelen, aardbeien, spinazie, ananas, blackstrap molasse en bladgroenten. Kokosnootproducten die kort langs de zee groeien zijn ook een goede bron van jodium.

Ik ben benieuwd wat glutenvrij eten met jouw klachten gaat doen of gedaan heeft! Laat je het hieronder even weten in een reactie?

Liefs,
Nina

@moezijniszooo.blogspot.nl


2 opmerkingen :

  1. ik heb een paar jaar geleden en onlangs no glutenvrij brood gegeten, ik heb geen verandering gemerkt. meestal eet ik speltbrood, soms van amandel meel pannenkoekjes, viel niet zo goed.laatste keer wat minder eieren erin gedaan, kreeg maagpijn. ook rauw eten zoals sla, verteer ik moeilijk. tegenwoordig neem ik komkommer, met tomaat en gek ei. dat gaat goed. geen idee of elke dag een ei kan. knap stuk onderzoek weer nina. :)

    BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.