donderdag 23 maart 2017

Een huisarts met ME: "Mijn klachten werden afgewimpeld als aanstelleritis!"


Mark Vink is huisarts, verzekeringsarts, onderzoeker én... ME-patiënt. 
Hij is al vele jaren bedlegerig, omdat spierkracht om te zitten, te staan of voor de meeste andere dingen, ontbreekt. "Net als effectieve therapie", zo schrijft hij.

"Vele jaren geleden, terwijl ik aan het herstellen was van een longontsteking, kreeg ik van de ene op de andere dag problemen met lopen. Plotseling leek dertig meter verder dan een marathon en hadden mijn krachteloze benen vijftien minuten nodig om van deze triviale inspanning te herstellen. Omdat ik niet moe was en routinetesten niet afwijkend waren, werden mijn klachten afgewimpeld als aanstelleritis.

"Men vergat echter dat afwezigheid van bewijs, geen bewijs van afwezigheid is."


Men vergat echter dat afwezigheid van bewijs, geen bewijs van afwezigheid is en dat bewijzen die aantonen dat een aandoening psychosomatisch is, niet bestaan. Bovendien, als je niet de juiste (bloed)test doet, krijg je ook niet het juiste antwoord. Doe je die wel dan vind je bij mij sterk verhoogte melkzuurwaarden die laten zien dat ik een enorme inspanning geleverd heb, ook al liep ik alleen maar heen en weer naar de wc. Combineer je die melkzuurwaarden met mijn klachten, zoals ik in dit artikel gedaan heb, dan zie je dat mijn verlies aan spierkracht veroorzaakt wordt door ernstige energieproductieproblemen in mijn cellen.

De diagnose ME kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel, want die ziekte zit volgens de deskundigen 'tussen de oren'. Bijna iedereen denkt dat ME-patiënten altijd moe zijn - we noemen het immers ook het chronisch vermoeidheidssyndroom -, én dat je ME geneest met gedrags- en bewegingstherapie. Moeheid is echter geen kenmerk van ME, maar iets wat je net als bij bijvoorbeeld kanker of MS, erbij zou kunnen hebben. Het hoofdkenmerk van ME, wat je simpelweg kan objectiveren via twee fietsproeven, is een abnormaal traag (spier)herstel na minimale inspanning. Net alsof je mobieltje grote moeite heeft met het versturen van een 1-regelig sms'je en daarna 24-uur nodig heeft om weer 1 procent bij te laden.

Bewegingstherapie veroorzaakte bij mij, net als bij legio anderen, een ernstige terugval.

Lees verder »


OPROEP:
Teken ook de petitie:
https://meisgeensolk.petities.nl

2 opmerkingen :

  1. Wil je ME patienten helpen? Teken voor ze, ze kunnen jouw stem gebruiken. (kan anoniem, vergeet alleen niet om op je bevestigingslink in de mail te klikken)
    https://meisgeensolk.petities.nl/

    BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel