zondag 14 juni 2015

Recept | Kruidenboter

Recept
100 gr roomboter
1 teen knoflook
3 takjes bieslook
3 takjes peterselie
1 takje tijm
1 tl citroensap
vers gemalen zwarte peper
snufje Himalayazout

Zowel verse knoflook, als bieslook, tijm en citroensap hebben bacteriedodende eigenschappen, dus je kunt hier van gaan herxen, heb ik gisteren ondervonden... Ik had er dan ook meer knoflooktenen in gedaan dan in het recept staan. Ieder lichaam reageert weer anders, maar hou er rekening mee dat dit een natuurlijk antibioticum is.


Dit recept deel ik slechts ter inspiratie, ik ben geen voedingsdeskundige. Iedere chronisch zieke heeft weer andere klachten, tekorten, allergieën en intoleranties en daarom is 'de juiste voeding' voor iedereen verschillend.

I.v.m. intoleranties vervang ik zelf zuivel voor plantaardige melkproducten, ik eet geen vlees of vis, ik eet wel speltbrood, maar gebruik verder zoveel mogelijk glutenvrije granen en ik gebruik pasta van bruine rijst ipv tarwe. Verder probeer ik transvetten, slechte prostaglandines, geraffineerde suikers en E-nummers te vermijden en maak ik zoveel mogelijk en met steeds meer plezier gebruik van geneeskrachtige voeding uit de natuur.
PS: Ik hou ook erg van chips, friet, snacks en chocola. ;)


Wat is er zo gezond aan dit recept?
  • Knoflook
Verse knoflook bestrijdt bacteriën, virussen en parasieten, helpt tegen darminfecties, darmkramp en diarree, activeert de enzymen in de lever die gifstoffen filteren en de bloedcirculatie verhogen, beschermt de lever en helpt zware metalen af te voeren.
Verse knoflook bevat selenium, jodium, magnesium, ijzer en zink, en vitamine A, B en C.

  • Bieslook
Bieslook heeft dezelfde eigenschappen als knoflook, maar dan in mindere mate.
Ook heeft het kruid een vochtafdrijvende werking, is het goed voor de bloedsomloop en stimuleert het de spijsvertering en de eetlust. Voordeel ten opzichte van knoflook, je ruikt het niet zo. ;)
Bieslook bevat erg veel vitamine A, C en K, B-vitaminen en ijzer, koper, mangaan, magnesium, calcium, fosfor en zink.

  • Peterselie
Peterselie versterkt het hele organisme, maar vooral de zenuwen door het hoge ijzergehalte en heeft door het hoge vitamine C gehalte zelfs kankerremmende eigenschappen. Werkt ontgiftend, ontslakkend, immuunversterkend, ontstekingsremmend en zit bomvol voedingsstoffen.
Peterselie bevat vitamine A, B, C en K, Calcium, Magnesium, IJzer, Fosfor, Kalium, Mangaan, Folinezuur en Zwavel.

  • Tijm
Tijm ondersteunt de lever en stimuleert het lichaam om het glutathionniveau op peil te houden. Gluthation is nodig bij het vervoeren van gifstoffen van de lever naar de darmen, om van daaruit te worden uitgescheiden.
Tijm werd in de oudheid al voorgeschreven bij hersenziekten, het werkt bloedzuiverend, bacteriedodend, maagversterkend, griepbestrijdend en heeft een positief effect op hersenen, nieren en hart.
Tijm bevat naast calcium en mangaan hele hoge waarden aan vitamine K, een flinke hoeveelheid vezels, veel ijzer, een geneeskrachtige stof 'thymol' en antioxidanten* die vrije radicalen (gifstoffen) helpen afbreken. 

  • Citroensap
Citroenen zijn een van de meest krachtige ontgiftende voedingsmiddelen. Het sap wordt vooral aan gerechten toegevoegd voor een frisse smaak, maar heeft vele gezondheidsvoordelen. Citroensap heeft een anti-bacteriële en antivirale werking, bevordert de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem, verbetert je huid, herstelt de zuurbalans, bevordert gewichtsverlies, voorkomt aderverkalking, voorkomt nierstenen, bevordert de zuurstofopname in het bloed,geeft meer energie en helpt stress te verminderen.
Citroenen bevatten veel vit C, antioxidanten en vezels.

  • Vers gemalen zwarte peper
Zwarte peper stimuleert het centrale zenuwstelsel, bevordert de lever- en alvleesklierfunctie, werkt zweetverdrijvend, eetlustbevorderend en maagversterkend, het verbetert de doorbloeding van de slijmvliezen en bevordert daarmee de spijsvertering, het helpt wormen uit te schakelen, verbetert de bloeddoorstroming van de huid, helpt puistjes voorkomen en zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen in bijvoorbeeld kurkuma en in medicijnen zoals fenytoïne en theofylline.
Vers gemalen peper bevat etherische olie, zetmeel, vette olie, eiwitten, mineralen en enzymen.

  • Himalaya zout
Himalaya de meest hoogwaardige vorm van natuurzout en bevat maar liefst 84 natuurlijke mineralen en elementen. Daardoor is dit zout velen malen beter dan normaal tafelzout. Het is puur en volledig vrij van toxines in tegenstelling tot zeezout.
(Let op: Natuurzout bevat geen jodium, aan tafelzout wordt vaak jodium toegevoegd. Dit zul je dus voornamelijk uit vis (vooral magere vissoorten), maar ook uit vlees, eieren en ui moeten halen. Ook bakkersbrood bevat jodium.)


* Antioxidanten gaan ontstekingen tegen en houden de darmflora in balans. Antioxidanten zorgen er ook voor dat vrije radicalen (gifstoffen) gestopt worden voordat ze de darmen bereiken en helpen toxines uit de darmen verwijderen.Bronnen:

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.