Emotional Freedom Techniques (EFT)

6 september 2016


Bij EFT gaat men ervan uit dat negatieve emoties zoals pijn, angst of stress het gevolg zijn van een ontregeling in het lichamelijk energiesysteem. Deze ontregeling kan uiteindelijk zorgen voor psychische en lichamelijke klachten.

EFT geeft een ontlading van de negatieve emoties, die als bevrijdend kan worden ervaren. Deze ontlading komt voort uit het opheffen van verstoringen in het lichamelijk energiesysteem, door met de vingers op specifieke punten op het lichaam te kloppen (‘tappen’), terwijl je aan een trauma, pijn, angst of stress denkt.

Dit opheffen van energieblokkades kan een scala aan fysieke en mentale problemen verhelpen.

De conclusie van wetenschappers is dat EFT geen wetenschappelijk verantwoorde theorie heeft, maar wel effectiviteit aantoont.
Bron 


“De oorzaak van alle negatieve emoties is een 
ontregeling in het energiesysteem van het lichaam.”

- Gary Craig - 


Het basisprincipe

  1. Waar in je lichaam voel je het trauma / angst / pijn / emotionele issues het sterkst? Concentreer je op die plek en voel het trauma / angst / pijn / emotionele issue.

  1. Bepaal de intensiteit hiervan op een schaal van 0 tot 10, waarbij 10 staat voor de meest intense gevoelde emotie en 0 voor rust, evenwicht en kalmte.

  1. Klop met de vingertoppen op het Karateslagpunt op de zijkant van je hand (zie bovenstaande afbeelding) en herhaal de volgende affirmatie drie keer:
    "Ondanks dat ik ... (
    benoem het probleem, bijvoorbeeld 'bang ben' of 'stress ervaar'), hou ik van mezelf en accepteer ik mezelf volledig."

  1. Klop met de vingertoppen ongeveer 7 keer op het eerste energiepunt die de bijgevoegde afbeelding laat zien, terwijl je een korte zin uitspreekt die het probleem samenvat, bijvoorbeeld: Ik ben bang voor ... / ben gestrest door ... / heb pijn in ... gevolgd door: Toch hou ik van mezelf, zoals ik ben. Blijf geconcentreerd op het probleem en op de plaats in je lichaam waar je het kunt voelen en herhaal deze stap met elk volgend energiepunt.

  1. Bepaal de intensiteit opnieuw op een schaal van 0 tot 10. Als het nog steeds hoog is, ga dan verder met "Ondanks dat ik nog steeds [...benoem het probleem...] ervaar, accepteer en waardeer ik mezelf volledig."

  1. Herhaal bovenstaande stappen tot de intensiteit zo dicht mogelijk bij 0 is. “In de grot die je niet durft te betreden, 
bevindt zich de schat die je zoekt.”

- Joseph Cambell -


Bekijk onderstaande filmpje voor een voorbeeld
van bovengenoemde stappen.

Lees meer over (onderzoek naar) 
EFT op Wikipedia

Geen opmerkingen :

Een reactie posten


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.

Ontvang een email bij elk nieuw artikel