Endometriose | Mijn verhaal #10

Juni 2012

Ondertussen lig ik nog steeds een paar nachten per week wakker van de spierkramp in mijn onderbuik en wat ik ook doe, ik krijg de kramp niet weg. Met pijnstillers, kruiken en verwarmde kersenpittenkussens lukt het me vaak wel om zo ver te ontspannen dat ik weer in slaap val, maar eer het zo ver is, lig ik al úren te kronkelen van de pijn.

Meestal probeer ik niet te ‘klagen’ (hoewel ik inmiddels ook heb geleerd dat aangeven wat je voelt, geen klagen is) maar soms móet ik de pijn even van me afschrijven:


Een chronische ziekte,

geen kans op genezing.

Toch is het me gelukt om,

God zij dank

een manier te vinden,

‘er mee te leren leven’.



Maar wanneer ik soms 

huilend, bijna kotsend,

worstel met de pijn,

dan weet ik weer

hoe het is om 

chronisch ziek te zijn..



Zielig zijn helpt niet,

er over klagen evenmin,

maar het kunnen delen is wel fijn.

Mijn tranen drogend

kijk ik uit naar de dag 

dat het over zal zijn.


Ik heb het gevoel dat ik vast zit in een vicieuze cirkel van ‘pijn en gespannen zijn door de angst voor pijn’. Ik zoek weer op het internet en kom veel verhalen tegen van meiden die deze pijn ook kennen, maar bij de huisarts niet verder komen en zelf ook geen idee hebben waar het door kan komen. Ze hebben niet allemaal endometriose, maar vaak wel heftige menstruaties, stress of andere aandoeningen en pijnklachten.

Ik zoek weer verder en kom terecht op een site over bekkenbodemklachten. Ik lees dat je inderdaad kramp in je bekkenbodem kunt krijgen, door langdurig verhoogde spierspanning. De bekkenbodemspieren spannen o.a. aan bij het dichthouden van je blaas of endeldarm of bijvoorbeeld tijdens en na een orgasme, maar ook bij pijn en stress. Wanneer de bekkenbodem voordurend aangespannen is, kan deze spanning overgaan in kramp. Net als kramp in je kuit bijvoorbeeld, maar dan in je buikholte.

Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in bekkenbodemklachten, dus ik maak een afspraak bij een bekkenfysiotherapeute. Zij neemt mijn klachten erg serieus. Wat heerlijk om ook eens een keer (onverwachts) begrip te krijgen van een ­specialist en te horen: “Wat moet dat vreselijk zijn? We gaan net zo lang zoeken tot we een oplossing hebben.”

Ze legt uit dat de klachten inderdaad kunnen komen door overactiviteit van blaas-, baarmoeder-, vagina- en darmspieren. De pijn en de verklevingen in mijn buik, zouden best eens de oorzaak kunnen zijn van deze voortdurende spanning. Wanneer je dan je plas (of ontlasting) onbewust ophoudt ‘s nachts, raakt je bekkenbodemspier zo gespannen dat deze verkrampt.

Onderzoek wijst uit dat ik inderdaad een abnormaal hoge spierspanning heb in de bekkenbodem en dat ik een overactieve blaas en zeer gespannen darmen heb.
Tijdens de eerste behandeling leer ik ontspanningsoefeningen en ik merk al snel verschil: Slechts 2 keer kramp in de maand, in plaats van 2 keer per week!

Maar zodra we gaan werken aan het ‘oprekken’ van mijn overactieve blaas door het plassen langer uit te stellen, komt de kramp weer vaker terug. Met deze oefeningen zullen we dus nog even wachten. Eerst richt ik me vooral op het ontspannen van de bekkenbodem en dat gaat steeds beter! Heerlijk om steeds minder pijnklachten te hebben en.. (het is 2012) er is inmiddels al ruim 2 jaar geen operatie nodig!

Er is inmiddels al ruim twee jaar geen operatie nodig!

Ik schrijf steeds alles op wat ik heb geleerd en uitgezocht: De feiten over voeding en het effect van voeding op endometriose, maar ook mijn persoonlijke ervaringen, zodat ik andere vrouwen kan helpen zoeken naar een levenstijl waarbij de symptomen van endometriose een stuk draaglijker worden.

Endometriose, maar dan minder pijnlijk.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 11

1 opmerking :

  1. Een tijd geleden was ik in exact dezelfde situatie als jij nu. Ik heb voor een lange tijd last gehad van Bekkenbodem pijn. Een paar maanden geleden heb ik voor het eerst PeaPlex geprobeerd, tot nu zijn de resultaten erg positief. Ik zou het zeker aanraden.

    BeantwoordenVerwijderen


 Ik leg mijn oor te luisteren en leer.
 Ik ben geen expert. Ik probeer.
 Ik denk, zoek en observeer.
Ik schrijf en inspireer.